Re: proplácení dovolené
Lze to tak, ale nemáte jistotu, že Vám zaměstnavatel čerpání řádné dovolené před nástupem na mateřskou povolí (nemusí, může trvat na tom, abyste chodila do práce). Kromě toho mně vychází, že byste na tom tratila. Těch 5 dní z loňské dovolené Vám letos nepropadne, ale bude převedeno do roku 2009 a Vy si o jejich čerpání, o čerpání dovolené z letoška (asi bude trochu pokrácená o promaroděné dny) a k tomu o čerpání buď celoročního nároku nebo části řádné dovolené za rok 2009 můžete požádat v návaznosti na mateřskou dovolenou. Takže teď budete pobírat nemocenskou až do nástupu na mateřskou, pak budete pobírat mateřskou a pak poberete ty peníze za dovolenou a zároveň už budete pobírat rodičovský příspěvek. Vyplatí se to víc, než kdybyste místo peněz za nemocenskou pobírala řádnou dovolenou a po mateřské už jen ten rodičovský příspěvek. Kromě toho Vám čerpání řádné dovolené před mateřskou ovlivní výpočet mateřských dávek a může se stát, že k horšímu. PPM se vypočítá ze součtu výdělků ve 12 měsících před měsícem nástupu na mateřskou. Tento součet se podělí kalend. dny v tomtéž období, od kterých se nejprve odečtou kal. dny nemocí, oĆR a nepl. volna v tomtéž období. Vyjde průměr na den a dalším výpočtem se z něj vypočítá denní dávka PPM. Ta se násobí počtem kal. dní v konkrétním měsíci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
10. 4. 2008 23:11
Dobrý den,
dne 26.2. jsem zůstala doma na neschopence, rizikově těhotná. Nástup na MD bude cca v polovině srpna. Zůstala mi nevyčerpaná loňská dovolená 5 dní a k tomu nárok za letošek 25 dní. Vím, že mi po skončení MD dovolenou proplatí, ale nelze to jinak? Např.domluvit se s lékařem o ukončení neschopenky ke konci června a čerpat do odchodu na MD dovolenou?
Ještě k výpočtu výše PPM. Když mám denní vyměřovací základ, čím se pak násobí-počtem prac dní v měsíci?
Díky Eva