Prohlášení k dani

• (neregistrovaný)

11. 4. 2008 9:07

Prosím o radu, moje maminka podepsala 2x prohlášení za rok 2007. Podala si DP a pani na FU ho chce samozřejmě opravit. Nikdo ze zaměstnavatelů jí opravovat nic nebude, protože mají to prohlášení podepsané.
    Co s tím může udělat? Podat dodatečné DP? A jak? Od jednoho zaměstnavatele si má sama vypočítat jinou daň?
    Moc děkuji za jakoukoliv radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 4. 2008 9:20

xy5 (neregistrovaný)

Re: prohlášení k dani
      zaměstnanec může mít podepsané daň.prohl. vždy jen u jednoho zaměstnavatele
      pokud těch zaměstnavatelů má více, tak je nemůže mít podepsané současně u všech těchto zaměstnavatelů (to je protizákonné) a je to jednoznačná chyba zaměstnance, protože MÚ se jí určitě ptala, zda má jen zaměstnání u jejich organizace a zda tedy nemá podepsané daň.prohlášení jinde
      pokud měla více zaměstnavatelů současně, měla si zvolit jednoho, u kterého by měla podepsané daň.prohl., tam by pobírala slevy, na které má ze zákona nárok, u druhého zaměstnavatele by byla daněna podle příjmů v měsíci a pak by byla povinna podat daň.př. na FÚ
      protože neoprávněně platila nižší zálohy na daň, bude muset podat daň.př. na FÚ a vzniklý nedoplatek zaplatit (od zaměstnavatelů si musí vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech)

• 11. 4. 2008 9:21

Jarka (neregistrovaný)

Na tom DP, které podávala sama v řádném to nedodanila?
      Já bych vzala potvrzení od obou zaměstnavatelů (nic na nich nelze opravovat) a v přiznání musí vyjít nedoplatek, který okamžitě doplatí.
      Od obou zam. - sečte mzdu , odečtě odvody státu SZ a ZP, uplatní jednou slevu na dani. Vznikne určitě nedoplatek. Udělat co nejdřív, protože pro FÚ je dlužníkem a za každý den prodlení ji předepíší penále.

• 11. 4. 2008 9:30

Dáša (neregistrovaný)

No, to je situace....Jestli uplatnila pouze slevu na poplatníka, pak selským rozumem - podat dodatečné DP, zde uplatnit slevy pouze jednou a vyjde doplatek na dani. Napsala bych k tomu třeba nějaké vysvětlení. S paní na FU se dá určitě i osobně věc domluvit. Jestli obdržela daňový bonus, tak to mě ani nic nenapadá, ale nejspíš také přes FU, protože v každém případě to, co měl dostat FU dostala ona na základě uplatněných(neprávem) slev.

• 11. 4. 2008 9:54

Jana (neregistrovaný)

Maminka je důchodce, takže žádné slevy na dani neuplatňovala.

>>Prosím o radu, moje maminka podepsala 2x prohlášení
      >>za
      >>rok 2007. Podala si DP a pani na FU ho chce
      >>samozřejmě
      >>opravit. Nikdo ze zaměstnavatelů jí opravovat nic
      >>nebude, protože mají to prohlášení podepsané.
      >>Co s tím může udělat? Podat dodatečné DP? A jak? Od
      >>jednoho zaměstnavatele si má sama vypočítat jinou
      >>daň?
      >>Moc děkuji za jakoukoliv radu.
      > No, to je situace....Jestli uplatnila pouze slevu na
      >poplatníka, pak selským rozumem - podat dodatečné DP,
      >zde uplatnit slevy pouze jednou a vyjde doplatek na
      >dani. Napsala bych k tomu třeba nějaké vysvětlení. S
      >paní na FU se dá určitě i osobně věc domluvit. Jestli
      >obdržela daňový bonus, tak to mě ani nic nenapadá, ale
      >nejspíš také přes FU, protože v každém případě to, co
      >měl dostat FU dostala ona na základě
      >uplatněných(neprávem) slev.

• 11. 4. 2008 12:48

xy5 (neregistrovaný)

i když se jedná o důchodce, který nepobíral slevy, přesto nesmí mít podepsané daň.prohl. u více zaměstnavatelů (neznalost zákona neomlouvá nikoho)
      pokud v zaměstnání měla vždy příjem nad 5000 Kč, tak se jedná o zálohovou daň - provede daň.př. a daň doplatí, pokud měla v některém v měsíci méně než 5000 Kč, měla být provedena srážková daň a ta do RZD nepatří

• 11. 4. 2008 13:38

J (neregistrovaný)

Už se stalo, teď vám zbývá jen provést opravu.Tam, kde podepsala jako první bych nechala jak je a opravila bych druhého zaměstnavatele.Podle výplatních pásek v jednotlivých měsícíh bych přepočítala daň.Při nepodepsaném prohlášení by správně v měsících s příjmem do 5.000,- byla daň (srážková) 15 % a v měsících s příjmem nad 5.000,- měla být daň (zálohová) nejméně 20 %.Vypsala bych na přílohu jednotlivé měsíce a skutečnost která byla a která měla být a nedoplatek porovnala s tím co vám vyšlo na DP a co jste předpokládám už doplatili.Jiný způsob opravy mi nenapadá.Třeba někdo poradí jiný postup.

• 11. 4. 2008 19:19

Jana (neregistrovaný)

Děkuji mockrát, tento způsob se mi zdá prokazatelný a nejjednodušší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).