Re: prohlášení k dani
zaměstnanec může mít podepsané daň.prohl. vždy jen u jednoho zaměstnavatele
pokud těch zaměstnavatelů má více, tak je nemůže mít podepsané současně u všech těchto zaměstnavatelů (to je protizákonné) a je to jednoznačná chyba zaměstnance, protože MÚ se jí určitě ptala, zda má jen zaměstnání u jejich organizace a zda tedy nemá podepsané daň.prohlášení jinde
pokud měla více zaměstnavatelů současně, měla si zvolit jednoho, u kterého by měla podepsané daň.prohl., tam by pobírala slevy, na které má ze zákona nárok, u druhého zaměstnavatele by byla daněna podle příjmů v měsíci a pak by byla povinna podat daň.př. na FÚ
protože neoprávněně platila nižší zálohy na daň, bude muset podat daň.př. na FÚ a vzniklý nedoplatek zaplatit (od zaměstnavatelů si musí vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech)
Na tom DP, které podávala sama v řádném to nedodanila?
Já bych vzala potvrzení od obou zaměstnavatelů (nic na nich nelze opravovat) a v přiznání musí vyjít nedoplatek, který okamžitě doplatí.
Od obou zam. - sečte mzdu , odečtě odvody státu SZ a ZP, uplatní jednou slevu na dani. Vznikne určitě nedoplatek. Udělat co nejdřív, protože pro FÚ je dlužníkem a za každý den prodlení ji předepíší penále.
No, to je situace....Jestli uplatnila pouze slevu na poplatníka, pak selským rozumem - podat dodatečné DP, zde uplatnit slevy pouze jednou a vyjde doplatek na dani. Napsala bych k tomu třeba nějaké vysvětlení. S paní na FU se dá určitě i osobně věc domluvit. Jestli obdržela daňový bonus, tak to mě ani nic nenapadá, ale nejspíš také přes FU, protože v každém případě to, co měl dostat FU dostala ona na základě uplatněných(neprávem) slev.
Maminka je důchodce, takže žádné slevy na dani neuplatňovala.
>>Prosím o radu, moje maminka podepsala 2x prohlášení
>>za
>>rok 2007. Podala si DP a pani na FU ho chce
>>samozřejmě
>>opravit. Nikdo ze zaměstnavatelů jí opravovat nic
>>nebude, protože mají to prohlášení podepsané.
>>Co s tím může udělat? Podat dodatečné DP? A jak? Od
>>jednoho zaměstnavatele si má sama vypočítat jinou
>>daň?
>>Moc děkuji za jakoukoliv radu.
> No, to je situace....Jestli uplatnila pouze slevu na
>poplatníka, pak selským rozumem - podat dodatečné DP,
>zde uplatnit slevy pouze jednou a vyjde doplatek na
>dani. Napsala bych k tomu třeba nějaké vysvětlení. S
>paní na FU se dá určitě i osobně věc domluvit. Jestli
>obdržela daňový bonus, tak to mě ani nic nenapadá, ale
>nejspíš také přes FU, protože v každém případě to, co
>měl dostat FU dostala ona na základě
>uplatněných(neprávem) slev.
i když se jedná o důchodce, který nepobíral slevy, přesto nesmí mít podepsané daň.prohl. u více zaměstnavatelů (neznalost zákona neomlouvá nikoho)
pokud v zaměstnání měla vždy příjem nad 5000 Kč, tak se jedná o zálohovou daň - provede daň.př. a daň doplatí, pokud měla v některém v měsíci méně než 5000 Kč, měla být provedena srážková daň a ta do RZD nepatří
Už se stalo, teď vám zbývá jen provést opravu.Tam, kde podepsala jako první bych nechala jak je a opravila bych druhého zaměstnavatele.Podle výplatních pásek v jednotlivých měsícíh bych přepočítala daň.Při nepodepsaném prohlášení by správně v měsících s příjmem do 5.000,- byla daň (srážková) 15 % a v měsících s příjmem nad 5.000,- měla být daň (zálohová) nejméně 20 %.Vypsala bych na přílohu jednotlivé měsíce a skutečnost která byla a která měla být a nedoplatek porovnala s tím co vám vyšlo na DP a co jste předpokládám už doplatili.Jiný způsob opravy mi nenapadá.Třeba někdo poradí jiný postup.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
11. 4. 2008 9:07
Prosím o radu, moje maminka podepsala 2x prohlášení za rok 2007. Podala si DP a pani na FU ho chce samozřejmě opravit. Nikdo ze zaměstnavatelů jí opravovat nic nebude, protože mají to prohlášení podepsané.
Co s tím může udělat? Podat dodatečné DP? A jak? Od jednoho zaměstnavatele si má sama vypočítat jinou daň?
Moc děkuji za jakoukoliv radu.