Dohoda o pracovní činnosti + rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

3. 3. 2011 13:35

Dobrý den, loni jsem byla na rodičovské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek. Při tom jsem část roku pracovala z domova na "Dohodu o pracovní činnosti". Zaměstnavatel mi z výdělku strhával pojištěni a zálohu na daň z příjmu a zbytek mi posílal měsíčně jako výplatu. Nyní jsem od něho dostala "Potvrzení o zdanitelných příjmech", s tím že by prý pro mne bylo výhodné abych si sama podala "Daňové přiznání", protože při strhávání záloh na daň on nebral v úvahu "slevu na poplatníka" a tím pádem by mi byla vrácena  záloha na daň.
    Je to opravdu možné? A pokud bych tedy přiznání podala, mohu použít celou "slevu na poplatníka" tj. 24840Kc, nebo pouze její část za ty měsice kdy jsem pracovala?
    Děkuji za odpověď. Hana.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 3. 2011 23:47

bez přezdívky

Dobrý večer,

teoreticky to možné je. V tomto případě skutečně doporučuji daňové přiznání podat, neboť můžete uplatnit roční výši slevy na dani, čímž dojde mimo jiné k tomu, že i když zaměstnavatel slevu na dani uplatňoval, nyní můžete de facto douplatnit i měsíční částky slevy na dani za období, kdy jste žádný příjem nepobírala.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).