Dobrý den,
nahlásit se jako OSVČ vedlejší musíte na:
A to jste již byl na živnostenském úřadu?
A tam v rámci jednotného registračního místa vám nedali k vyplnění přihlášku na finančák, sociálku a zdravotní pojišťovnu?
Ono totiž od 1.7.2008 nemusíte obíhat 4 úřady, ale pouze jeden. Pokud Vás na tuto možnost neupozornili, tak mi napište, který to byl živnostenský úřad, já si jej přidám k těm, kam špatným.
Jinak zdravotní pojišťovna a sociálka je do 8mi dnů po zahájení podnikání a finančák do 30 dnů po zahájení podnikání (doufám, že to daňový řád nezměnil, kdyžtak mě někdo opravte)
Přišel jsem si pro ŽL a tam mi řekli že se mám akorát přihlásit příslušném finančním úřadě
Okresní správe soc. zabezpečení
Vaší zdravotní pojišťovně
ale neřekli do kdy. tak proto se ptám. A je nějaký problé když to do 8 dnů nestihnu? (nic jsem ještě neprodal)
Teď jsem se dočetl toto : Vaší povinností tedy je oznámit zahájení a ukončení samostatné výdělečné činnosti nejpozději do osmi dnů ode dne této události. Jste-li živnostník, stačí tuto skutečnost oznámit živnostenskému úřadu. Nesplníte-li oznamovací povinnost, může vás pojišťovna sankcionovat do výše 10 000 Kč, při opakovaném nesplnění do výše dvojnásobku.
Takže když jsem si vyzvedl ŽL tak by to mělo oznámit ostatním institucím ten živnostenský úřad kde jsem si byl pro ŽL. neni to tak?
A pokud mě tedy nezaregistrovali tak si tam mám zajít ještě jednou a nahlásit si to tam? nechce si mi všechno obíhat. A nebo dá se to někde zjistit jestli tam jsem už zaregistrovanej?
No obávám se, že teď již je pozdě.
Teď si to budete muset opravdu oběhnout sám. ČSSZ a ZP do 8mi dnů. FÚ do 30 dnů. No maximálně vás sprdnou, ale vy jim řekněte, že jste ještě fakticky podnikat nezačal (na ČSSZ a VZP je to od dne faktického začátku podnikání). Pokutu vám napařovat hned na začátku nebudou ... o to bych strach neměl.
Každopádně prosím jenom napište o který živnostenský úřad se jedná, ať vím kam lidi nemám posílat.
Tak to pěkně kecaj ... na jednom místě se to dá zařídit i když člověk živnost zakládá ... http://www.mpo.cz/dokument78460.html
Takže si Teplice připisuji k Plzni a Ostravě ...
Možná by stálo za to, aby někdo z redakce Podnikatele obvolal všechny živnostenské úřady v ČR a zkusil se jich zeptat zda lze u nich ohlásit všechno (prostě udělat debílka a ptát se po telefonu jako debílek na základní věci) a pak z toho udělat článek ... a případně požádat o vyjádření MPO pod které ŽÚ spadají ...
Tak to by stálo sepsat kde to stojí za starou bačkoru a kde je to perfektní .... a pak k tomu sehnat vyjádření ministra průmyslu a obchodu.
Já za sebe píši Živnostenskému úřadu v Kostelci nad Orlicí jedničku s hvězdičkou (a to jsem s nimi poprve řešil školní případ a i na to jsi našli čas).
A ještě někdo mi psal, že tuším Praha 9 je v pohodě ... že to s ním všechno prošli ... (jenom doufám, že nekecám a nevím na kterém diskuzním foru to bylo :-D)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 3. 2011 14:52
Dobrý den,
Začal sem podnikat a mam to jako vedlejší činnost a chtěl jsem se zeptat kde se všude musím zaregistrovat a co vše budu platit děkuji