S.R.O., konkurzní řízení a ručení

• (neregistrovaný)

14. 4. 2008 13:29

Dobrý den všem, prosím vás o radu v následujícím problému.

Od r. 2005 jsem byl 16% společníkem a jednatelem s.r.o. (3 společníci)
    Po neshodách se zakládajícím společníkem (42% podíl) v roce 2007 jsem se já a druhý společník (42% podíl) rozhodli z firmy vystoupit. K tomu došlo na řádné valné hromadě za účasti notáře v posledním únorovém týdnu 2008, kde byla podepsána smlouva o převodu obchodních podílů na zakládajícího společníka a zároveň odhlasováno zrušení mé osoby z pozice jednatele firmy.

Nyní dotazy:
    1. jaké mám možnosti obrany, pokud jediný jednatel po letošní VH nepodal návrh na změnu zápisu v OR? (dle zákona je jednatel povinen bezodkladně toto učinit)
    2. firmě z důvodu přístupu nyní 100% majitele hrozí konkurz - v případě, že došlo k tomu, že jednatel nepodal návrh na změnu zápisu v OR, budu stále veden po zahájení konkurzního řízení jako spolumajitel, tj. ručím za závazky firmy do výše svého základního vkladu?

Co mám k dispozici:
    1. zápis z valné hromady, notářsky ověřený, ve kterém je uvedeno zrušení mé osoby jednatelem,
    2. smlouvu o převodu obchodního podílu, kde se nabyvatel výslovně podepisuje pod to, že si je plně vědom ekonomického, právního i personálního stavu společnosti; notářsky ověřená kopie

A druhá věc je zaměstanecký vztah:
    Tato firma, jíž jsem byl společníkem, mi dluží 2 mzdy - dle zákona mám právo v případném konkurzním řízení podat žádost o vyplacení dlužné mzdy.
    Dotaz: předpokládám, že tato situace by se řešila separátně od případného řízení se mnou jako společníkem / jednatelem. ANO, NE?

Děkuji moc za rady.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).