Re: Mzdové - odpočet zdrav.poj.
Děkuji.
V Abecedě mzdové účetní jsem našla, že s účinností od 30.3.2005 se nárok na uplatnění odpočtu týká zaměstnavatelů a zaměstnanců kteří splňují podmínky stanovené v zákoně č.123/2005 Sb. (3 odst. 7 zákona č.592/1992Sb.) a nově vloženým odstavcem č.7 v omezeném rozsahu obnovena možnost uplatnění odpočtu od dosažených příjmu, za podmínek platných do 31.7.2004. Měsíční výše odpočtu činí od ledna 2008 částku 5013Kč.
Proto se ptám zda s tím nemáte někdo zkušenost - dle všeho ten náš zaměstnanec na to má nárok. Což mě děsí, protože jsme mu to neodečítali.
Jaký je Váš názor?
Děkuji
Re: Nevíte někdo o čem je tady řeč?
Není to tohle ?:zákon o pojistném na veř.zdr.poj.
7) Je-li zaměstnancem zaměstnavatele zaměstnávajícího více než 50 % osob se zdravotním postižením z celkového průměrného přepočteného počtu svých zaměstnanců osoba, které byl přiznán invalidní nebo částečný invalidní důchod,je u ní vyměřovacím základem částka přesahující částku, která je vyměřovacím základem u osoby, za kterou je plátcem pojistného stát.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 4. 2008 10:54
Ve firmě je pouze 1 zaměstnanec a má částečně invalidní důchod (je osobou za které platí pojistné stát).
Mohu tomuto zaměstnanci z vyměřovacího základu pro zdravotní pojištění (jak za zaměstnance tak za zaměstnavatele) provést odpočet částky 5013Kč ?
Naposledy jsem mu to odečetla v 7/2004 ve výši 3520Kč . Pak to bylo zrušeno.
Od kdy je to opět platné - pokud má na to opět nárok - musím mu udělat vyúčtování přeplatku?
Děkuji Re