Re: Výpověď dle §52 písm.e)
Dobrý den, dle ZP Váš přítel nemá nárok u § 52 písm.e) na odstupné. Zároveň ho zaměstnavatel může přeřadit na jinou práci a to i bez jeho souhlasu, práce musí být v souladu s jeho zdravotním stavem a mám obavy, že i může jít s platem dolů, protože se jedná o překážku na straně zaměstnance, protože nemůže vykonávat práci na kterou byl původně přijat. Doba výpovědi ze strany zaměstnavatele jsou 2 měsíce, kdyby chtěl dát Váš přítel výpověď dohodou, tak pokud se domluví se zaměstnavatelem, tak může skončit k datu, který si Váš přítel určí.Nárok na odstupné také nepřísluší.
Výpověď dohodou je právní nesmysl. Buď je výpověď - jednostranný právní akt, kdy nepotřebujete souhlas druhé strany, po uplynutí výpovědní doby pracovní poměr skončí, nebo je dohoda, což je dvoustranný právní akt, kde potřebujete souhlas i druhé strany a pracovní poměr potom končí sjednaným dnem.
ano, máte 100% pravdu. Je to o slovíčkaření. Je dohoda nebo výpověď.Já doufám, že to v paní dotazu pochopila,o co mi v příspěvku šlo.
Ale, pokud zaměstnanec nemůže vykonávat dosavadní práci podle lékařského posudku a zaměstnavatel nedá zaměstnanci výpověď podle ZP § 52 písm.e) s dvouměsíční výpovědní lhůtou bez odstupného a ani nemá pro něho jinou vhodnou práci a ani mu do 15 dnů od předložení lékařského posudku neumožní vykonávat vhodnou práci , pak může zaměstnanec okamžitě zrušit prac. poměr podle ZP § 56 písm.a) s nárokem na odstupné nejméně ve výši trojnásobku průměrného výdělku (muselo by jít o lékařský posudek, podle kterého zaměstnanec nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví) . Jinými slovy, pokud by chtěl zaměstnanec skončit a vy mu chtěli vyjít vstříc a vyplatit odstupné, tak můžete použít postup, jak jsem uvedl.
Bohužel v pracovně právních vztazích nejde o slovíčkaření, nýbrž, když něco nazvete špatně, může to mít dalekosáhlé následky.
A zařízení závodní preventivní péče musíte mít, takže v tom nevidím žádný problém, zaměstnanec si s rozhodnutím, že nemůže vykonávat práci v noci zajde za svým závodním (smluvní lékař zaměstnavatele) a ten vydá vyjádření, zda pracovník může práci vykonávat nebo ne.
ono je to provázané, 52e- zaměstnanec pozbyl-podle lék.posudku,(ne jen vzhledem ke svému zdr.stavu), zaměstavatel mu neumožnil do 15ti dnů od předložení...výkon jiné práce.. zaměstnanec může okamžitě zrušit PP a náleží mu odstupné. Je tam důležitá ta podmínka § 56 - nemůže dále konat práci(dle posudku) bez vážnéhoohrožení zdr.stavu.Tak to alespoň vidím já.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
15. 4. 2008 13:46
Má zaměstnanec (můj přítel) nárok na nějaké odstupné nebo odměnu, když ze zdravotních důvodů nemůže vykonávat práci podle smlouvy, kterou má na dobu neurčitou? Nesmí dělat noční. Můžou ho převést na jinou, méně placenou práci?Co kdyby s tím nesouhlasil?Když by souhlasil, že raději skončí, nic mu nepřísluší? Zatím je na neschopence. Děkuji za odpověď.