Re: Průkaznost m2 pro výstavbu soc.bydle
a jak to máte ve smlouvě?máte tam uvedené prostavěné m2,nebo máte součástí smlouvy rozpočet s výměrami?tm by se to dalo prokázat.
Dle mého názoru se jedná o vedlejší stavby , na které se vztahuje vyjádření MF ČRhttp://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/219_629.html?year=PRESENT
takže vždy základní sazba.Ale potřebovala bych názor na průkaznost m2 podlahových ploch při realizaci VNITŘNÍCH bazénů ,kde je sazba 5% do 350 m2, ale metry mi musí někdo potvrdit.
Díky za názory.
Kdo potvrdí? Objednatel. Jak? U nové výstavby kolaudačním rozhodnutím nebo souhlasem s ohlášením stavby. Jako u každé jiné činnosti související s § 48 nebo 48a.
Sazba? Pokud splní podmínky § 48a ZDPH, snížená sazba 9%.
Když nemám důkazní prostředky, nemohu použít sníženou sazbu.
A pokud se týká venkovních bazénů? Zákony se mění. Otázka příslušenství k věci hlavní (BD, RD dle § 48 nebo 48a) se sníženou sazbou už funguje čtvrtý měsíc (včetně ministerského stanoviska - samozřejmě toho aktualizovaného pro rok 2008).
Díky, ale v 99% bazény nespadají do drobných staveb , které může investor prohlásit za píslušenství.Takže jsem zase v 19% DPH. Co se týká kol. rozhodnutí - je to velmi nepravděpodobné, že bazén je dokončen až v době kolaudace- je to podstatně dřív /příklad rok před kolaudací/,ale já čekat s vystavením faktury nemůžu.Ve stav.povolení m2 nejsou uváděny,nehledě na to, že k navýšení m2/ale i snížení / může dojít v průběhu výstavby, kdy já jsem již dávno s dodávkou hotova.Takže zase nemám průkazný materiál.
S tou kolaudací jsem se upsala, myslela jsem stavební povolení nebo souhlas s ohlášením - to musí mít každá stavba.
Když nemáte důkazní prostředky, tak dáte základní sazbu, jako u ostatních prací.
Zpět k bazénům. Proč pořád píšete o drobných stavbách? ZDPH se neodvíjí od stavebního zákona. § 48 a 48a vychází z df. příslušenství dle § 121 ObčZ. Když vlastním nebo stavím RD (splňující kritéria), prohlásím bazén za příslušenství RD a mám nárok na sníženou sazbu. Tak to funguje i s přípojkami, čističkami, garážemi, zahr. domky, ploty ...
První vlaštovka (spíše takové naťuknutí) se objevila už někdy koncem roku - když zapátráte na CDS, najdete např.
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA9846C-B394A72E/cds/xsl/legislativa_metodika_8291.html?year=
Na toto téma se vedla celá řada diskusí, i na tomto fóru toho najdete dost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 4. 2008 12:45
Dobrý den, prosím o radu ve věci prokazování počtu m2 při výstavbě RD-jsme stavbení firma,provádíme st. práce ..Jak pro FÚ dostatečně doložit , že pro tyto práce a dodávky platí snížená sazba - byt do 120m2 a dům do 350 m2?Postačí pouze čestné prohlášení investora?Ve stavbením povolení počet m2 uvedený není, PD celé nemovitosti dle mého názoru nejsme oprávněni studovat, navíc do doby kolaudace je možná změna počtu těchto m2.
Děkuji za Váš názor.