Re: příplatky - přesčasy
Příplatky, na které je nárok, se sčítají. To, že dělá v sobotu, nemusí zákonitě znamenat, že dělá přesčas.
No vida - jsem ráda, že aspoň někdo se trochu snaží - ano pochopil jste dobře, můžete sčítat a p. Šubrt to říká dobře - co není zakázáno, je dovoleno a tady je to samozřejmé, protože příplatek máte za práci přesčas, je-li v sobotu nebo nedeli + tento příplatek a byla-li by ještě i práce v so nebo ne v noci tak, + příplatek za noc. Hezký den, spravil jste mi náladu. díky
Pokud by se neměly vyplatit oba příplatky za přesčasovou SN, tak by v ZP muselo být uvedeno, že příplatek za SN nenáleží, pokud náleží za SN příplatek přesčasový. Nebo obráceně, že nenáleží příplatek za přesčas, pokud jde o SN a je za ni poskytnut příplatek za SN. Jelikož ale v ZP není stanoveno, že by přiznání jednoho příplatku vylučovalo přiznání druhého příplatku, musí se vyplatiti oba příplatky. Je to jednoznačné a nelze postupovat jinak.
Proč vás to překvapuje ? Dotazy llidí, kteří to mají jako svoji náplň práce jsou někdy ....... No a člověk, který si to napřed nepřečte v zákoně i s dalšími souvislostmi může být kolikrát v šoku, když si přečte odpověď a zjistí, že práce v kanceláři není jen kafíčko, jak se obecně traduje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
16. 4. 2008 13:42
Vážení, studoval jsem všechny příspěvky na téma příplatky za přesšas o sobotách a nedělích. Je v tom zde pořádný guláš. Někdo hovoří. že dle zákona přísluší dosažená mzda + 10% někdo sčítá příplatek ve všední den25% a příplatek za so a ne 10% tj dohromady 35%+ dosažená mzda. Teď v žádném případě se nechci bavit na téma stanoveného vnitřního předpisu či kolektivní smlouvy- chci se zeptat na minimální možnou výši příplatku za přesčas o sob.a ned jakou umožňuje zákon. Odpoví někdo prosím? je to jen 10% nebo 35%