Re: nemoci v zápočťáku
No tak tohle je pro mne novinka!
Pokud vím ze zkušenosti s naší OSSZ tak pokud ukončíme prac.poměr se zaměstnancem a vystavíme zápoč.list, který neseme na OSSZ potvrdit vyžadují uvedení doby nemoci případně doplní na ZP co je potřeba, hlavně proto aby se předešlo problémům s podpůrčí dobou.
Ale ráda se něco nového dozvím - i když jsem přesvědčena, že nemoc v ZP musí být uvedena.
Na zákon jsem se podívala a opravdu jak psala baba to tam uvedeno není.
Nechápu tedy z jakého důvodu to po nás OSSZ vyžaduje, napadá mě jen jedna varianta a to ta že jim tím ulehčujeme jejich práci.
Díky hezký den.
Ani velká organizace nemoci do zápočťáku psát nemá, byla jsem na školení a zaměstanavatel to tam může napsat jen v případě že ho o to zaměstnanec požádá a mělo by to být na zvláštním papíře a né prý přímo v zápočťáku stajně tak z jakého důvodu je PP zrušen uvede se jen v případě že je to pro porušení pracovní kázně jinak to tam být nemá tak i s průměrným platem. Pokud to po Vás bude zaměstnec chtít napište to na jiný doklad tak to řeším já. A takhle nám říkali postut i na školení.
Souhlasím s Kapi. Je to tak, že do zápočtáku se doby nemoci prý psát nesmí, aby při hledání zaměstnání nebyli stále nemocní zaměstnanci diskriminovaní. Doby nemoci se uvádí v příloze, a nový zaměstnavatel má právo předled pracovních neschopností vyžadovat až po nástupu zaměstnance do pracovního poměru.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 4. 2008 9:02
Prosím o konzultaci o nemocech v zápočťáku.
Doufám, že uvádím správně, že zákona není povinné uvádět nemoci do zápočťáku.
Když ale firma přijímá nového zaměstnance, nemá pak problém s podpůrčí dobou, když zaměstnanec onemocní?
Děkuji