Re: mýtné v zemích EU
teď tomu zrovna moc nerozumím. na strvrzenkách v EUR žádná daň přeci není. měl jsem za to, že na mýtné se dph nevztahuje. jak si mám ověřit, zda ti všichni, kde platím mýtné, jsou registrování k DPH? jak je to např s dph u různých "benzinek" v Itálii apod, kde navštívím myčku, koupím žárovky apod. je to také jen řádek 220 a 230? prosím poraďte jak na to prakticky.
my jsme davali celou castku ze zahranicnich paragonu do nakladu, DPH jsme nerozuctovavali a 1x/rok si pozadali u zahr. FU o vraceni DPH. vratku jsme zauctovali na vynos.
takže se na to vlastně na nic nevztahuje to vyúčtování DPH (jednou na straně přijatá plnění a jednou na straně uskutečněná plnění, kde vlatně je výsledek 0)? nemám ho tedy vyúčtovávat u ničeho? ani u faktur např. za PHM, pojištění, které mi fakturuje zahraniční dodavatel? už se do toho zamotávám. jak je to pak s fakturama vydanýma do rakouska? faktura je bez DPH (par10) ale na přiznání to musím na obou stranách vyúčtovat. díky moc.
z Vašeho dotazu jsem měla zato, že PHM platíte hotově a dostáváte jenom paragony, kde je cena PHM vč. DPH.
pokud ale dostáváte fakturu od zahraničního dodavatele, která je vystavena bez DPH a dodavatel je plátcem DPH, pak Vy musíte DPH odvést (ř. 220) a zároveň si daň nárokujete (ř. 320) - výsledek 0. nejsem si jistá, jak je to s pojištěním fakturovaným z EU, protože u nás je osvobozeno od daně.
a když vystavujete fakturu tak DPH pouze odvádíte ale nenárokujete, nebo je plnění osvobozeno od daně. záleží odkud a kam se přeprava uskutečňuje, zda pro plátce DPH nebo neplátce (pokud je to do EU) ..... - to je ve Vámi zmiňovaném§10 odst. 2 a 3.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
17. 4. 2008 17:19
začínám podnikat v mezinárodní přepravě. jsem plátce DPH. u stvrzenek za naftu apod. je mi jasné, že musím vyúčtovat DPH vůči FÚ (řádek 220 a 320). jak je s platbama mýtného? spadá to taky do DPH? nebo tam se DPH nevyúčtovává?