Mýtné v zemích EU

• (neregistrovaný)

17. 4. 2008 17:19

začínám podnikat v mezinárodní přepravě. jsem plátce DPH. u stvrzenek za naftu apod. je mi jasné, že musím vyúčtovat DPH vůči FÚ (řádek 220 a 320). jak je s platbama mýtného? spadá to taky do DPH? nebo tam se DPH nevyúčtovává?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2008 18:47

M (neregistrovaný)

Re: mýtné v zemích EU
      Postupujte naprosto totožně, hodnotou pro účely DPH je cena včetně daně.

• 17. 4. 2008 19:45

jirkas (neregistrovaný)

teď tomu zrovna moc nerozumím. na strvrzenkách v EUR žádná daň přeci není. měl jsem za to, že na mýtné se dph nevztahuje. jak si mám ověřit, zda ti všichni, kde platím mýtné, jsou registrování k DPH? jak je to např s dph u různých "benzinek" v Itálii apod, kde navštívím myčku, koupím žárovky apod. je to také jen řádek 220 a 230? prosím poraďte jak na to prakticky.

• 18. 4. 2008 9:04

v. (neregistrovaný)

my jsme davali celou castku ze zahranicnich paragonu do nakladu, DPH jsme nerozuctovavali a 1x/rok si pozadali u zahr. FU o vraceni DPH. vratku jsme zauctovali na vynos.

• 18. 4. 2008 9:30

jirkas (neregistrovaný)

takže se na to vlastně na nic nevztahuje to vyúčtování DPH (jednou na straně přijatá plnění a jednou na straně uskutečněná plnění, kde vlatně je výsledek 0)? nemám ho tedy vyúčtovávat u ničeho? ani u faktur např. za PHM, pojištění, které mi fakturuje zahraniční dodavatel? už se do toho zamotávám. jak je to pak s fakturama vydanýma do rakouska? faktura je bez DPH (par10) ale na přiznání to musím na obou stranách vyúčtovat. díky moc.

• 18. 4. 2008 11:01

v. (neregistrovaný)

z Vašeho dotazu jsem měla zato, že PHM platíte hotově a dostáváte jenom paragony, kde je cena PHM vč. DPH.

pokud ale dostáváte fakturu od zahraničního dodavatele, která je vystavena bez DPH a dodavatel je plátcem DPH, pak Vy musíte DPH odvést (ř. 220) a zároveň si daň nárokujete (ř. 320) - výsledek 0. nejsem si jistá, jak je to s pojištěním fakturovaným z EU, protože u nás je osvobozeno od daně.

a když vystavujete fakturu tak DPH pouze odvádíte ale nenárokujete, nebo je plnění osvobozeno od daně. záleží odkud a kam se přeprava uskutečňuje, zda pro plátce DPH nebo neplátce (pokud je to do EU) ..... - to je ve Vámi zmiňovaném§10 odst. 2 a 3.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).