Hlavní navigace

Zkušební doba a tehotenstvi

  • (neregistrovaný)

    17. 4. 2008 22:14

    Prosím o následující radu ohledně těhotenství mojí kolegyně.Ta nastoupila do pracovního poměru 3.3.2008 s tím, že nevěděla že je těhotná. Její pracovní poměr byl sjednán na dobu určitou na jeden rok se zkušební dobou 3 měsíce. Nyní zjistila, že je těhotná a potřebuje poradit.Může ve zkušební době zaměstnavatel s ní ukončit pracovní poměr?Kdo by jí pak vyplácet mateřské dávky.Co kdyby organizaci ohlásila těhotenství až skončí její zkušební doba.
    Děkuji.

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 17. 4. 2008 23:43

      Jiřka (neregistrovaný)

      Re: Zkušební doba a tehotenstvi
      Ano, kdykoli ve zkušební době s ní může zaměstnavatel ukončit prac. poměr a není ničím chráněná. Protože by skončila jako těhotná, vztahovala by se na ni ochranná lhůta 6 měsíců, což znamená, že když ve lhůtě do 6 měsíců od skončení poměru stihne nastoupit na mateřskou (a na ni by musela nastoupit 6 týdnů před porodem), bude mít mateřské dávky na základě tohoto skončeného zaměstnání. pokud by neměl nástup na MD spadnout do této ochranné lhůty, pak stačí, když kdykoli v této ochr. lhůtě omarodí a bude marodit až do dne přede dnem nástupu na MD. Pak by měla na základě tohoto skončeného zaměstnání nárok jak na nemocenskou, tak na mateřské dávky. Toto platí v případě, že nenajde jiného zaměstnavatele. Pokud nastoupí jinam, pak pochopitelně už bude spadat pod jiného zaměstnavatele. V každém případě pro nárok na mateřské dávky musí splnit ještě další podmínku - nasčítat celkem 270 kal. dnů pojištění ve dvou letech před skutečným dnem porodu (do těchto dní se počítají kal. dny evidence na ÚP, dny kdy měla nějakého zaměstnavatele, dny kdy pobírala dávky nemocenského pojištění po skončení prac. poměru, dny kdy si platila nemocenské pojištění jako OSVČ).
      Pokud ji ve zkušební době nepropustí, poté už ji jako těhotnou propustit nemůže. Protože má ale prac. poměr na dobu určitou, pak tento skončí tím dnem za rok, i když ona už bude třeba na mateřské (pokud jí ho neprodlouží, což nemusí). Pokud není její práce taková, že by ohrožovala její těhotenství, hlásit nic nemusí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).