Jednatel a ZP

• (neregistrovaný)

18. 4. 2008 14:07

prosím o radu, pokud jednatel není zaměstnancem a nemá žádnou odměnu jako jednatel potřebuji potvrzení společnosti, že nemá žádnou odměnu z této funkce? na kontrole u zdrav. pojišťovny to po mě chtěli, ale moc tomu nerozumím, pokud bude mít odměnu, přihlásím ho na zp a sp a odvedu pojistné, ale když odměnu nemá co mám od společnosti vyžadovat za potvrzení?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 4. 2008 15:18

Laďa (neregistrovaný)

Re: jednatel a ZP
      A řekli vám, za jak dlouhé období to potvrzení chtějí, tj. jak dlouho nemá odměnu (zda za měsíc nebo za celý rok)?

• 18. 4. 2008 15:37

Hankak (neregistrovaný)

Pokud dělá jednatele tak by snad měl mít nějakou smlouvu, ne? Zaměstnejte ho na částečný úvazek za 390,- Kč měsíčně - neodvádíze ZP ani sociálku a je to bez problémů.

• 18. 4. 2008 15:43

Jiřka (neregistrovaný)

Taky mně ušla změna v zákoně, takže při nedávné kontrole na VZP jsem se dozvěděla toto: musíte k příslušné pojišťovně přihlásit každého jednatele, společníka, člena dozorčí rady, předsedu nebo místopředsedu představenstva, zkrátka statutáry, i když nemají od té společnosti žádný příjem. Pokud mají příjem jinde, vystaví Vám ta jiná firma potvrzení, že u ní tento člověk pobírá mzdu nebo odměnu, ze které je odváděno zdrav. pojištění alespoň ve výši minima. Toto potvrzení si necháte založeno ve své evidenci. Nebo prohlášení, že si hradí pojištění sám, nebo že je pojištěn státem (důchodce, student...). Já je musím vést ve mzdách s nulou. Ptala jsem se, zda když jiné příjmy mít nebude a pojištění si hradit také nebude, zda bude firma povinna něco odvádět, i když z ní nic nepobírá, ale prý ne. Takže na můj dotaz jaký to má všechno smysl jsem dostala odpověď, že oni taky neví, jen ji ta hlášení dělají ve všem zmatek a doufají, že to zase bude zrušeno.

• 18. 4. 2008 16:06

Laďa (neregistrovaný)

K Hance, Od letoška se ale u společníka ZP (na rozdíl od SP) odvádí i z částky nižší než 400,-.
      K tomu, co uvedla Jiřka. Já to chápu tak, že pokud by někdo z těch statutárů měl v roce dostat nějakou odměnu, považuje se zhlediska ZP za zaměstnance a ve všech měsících, kdy odměnu nedostane musí mu zaměstnavatel odvést do minimální mzdy, pokud nedoloží příjem jinde nebo platí za něj stát. Pokud by však žádnou odměnu v roce dostat neměl, pak by se za zaměstnance asi nepovažoval (zákon uvádí, pokud z určité činnosti plynou nebo by měly plynout příjmy zdaňované podle § 6 zákona o daních z příjmů tak se považuje za zaměstnance ) a vtom případě by tedy nemusel odvádět zaměstnavatel ZP ani z minimálního vyměřovacího základu.
      ZP by pak platil někde jinde, kde má příjmy nebo jalo OBZP. Proto pojišťovna asi zjišťuje a chce doložit, zda statutár dostal nebo má dostat nějakou odměnu.

• 21. 4. 2008 7:20

mzdová (neregistrovaný)

¨
      Na ZP mi řekli, že přihlásit ho mám v měsíci, ve kterém bude pobírat odměnu, takže pokud zatím nic nepobírá, nebudu ho přihlašovat. Jen např. u akciové společnosti mám vyžadovat potvrzení z valné hromady, že odměnu nepobírá.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).