Re: Stravenky v restauraci - daňová evid
Nastíním ještě jak bych to asi udělal. Příjem stravenek od zákazníka bych normálně zahrnul do denních tržeb a na základě dokladu o odevzdání stravenek bych si uplatnil pouze jejich provizi do nákladů. Daňově by to mělo být v pořádku ale účetně fakt nevím.
Jak postupuji já:
1) v DE eviduje denní tržby jako příjem hotovosti bez rozlišení, zda hradí v Kč nebo stravenkami. Pouze na výkazu denní tržby je uvedeno, kolik předávají hotovosti v Kč a kolik a v jaké hodnotě stravenek.
2) Stravenky předány k výměně eviduji:
= pokud bude úhrada provedena na účet:
- částku provize do prov. režie
- čásku, kterou obdržíme na průběžné položky
= pokud je úhrada za výměnu v hotovosti:
- pouze částku provize do prov. režie
3) V případě úhrady na účet - přijatá platby proti průběžným položkám.
Já jsem jednou četla v PORADCI, že příjem za stravenky se má v DE uvádět do deníku až v momentě úhrady od firmy zabývající se prodejem stravenek. Tak to také praktikuji. Do příjmu dám celou částku za odevzdanmé stravenky a do režie jejich provizi.
To snad nemůže myslet někdo vážně. Já prodám službu (oběd) a dostanu zaplaceno penězma nebo stravenkou. Pro mne je to zdanitelný příjem a to i v DE. Pokud bych postupovala tak, jak je uvedeno výše, pak bych např. prodej ve stravovacím zařízení za 11+12/2007 hrazený stravenkami a stravenky vyměněné až v roce 2008 zdaňovala jako příjem roku 2008?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
18. 4. 2008 15:13
Prosím o radu jak mám správně účtovat následující případ v restauraci :
1. příjem stravenek od zákazníka (např. za oběd) - to je vlastně tržba
2. příjem hotovosti od firmy zabývající se výkupem stravenek (SodexHo)
3. provize firmy při odvodu stravenek
Jedná se mi o daňovou evidenci.