Re: Manželé
Fiktivní to není, protože je všechno podloženo objednávkami a potvrzenými dodacími listy, že zboží manžel naložil a vyložil tam,kde měl podle objednávky. Cena za 1 km je stanovena podle tržních cen. Takže skutečně nejde o podvod.
Finančák tedy skutečně nemůže mít výhrady?
Děkuji
Erika
Fakturace mezi manžely?
Na téma "fakturace mezi manžely" se zde i jinde psalo už mockrát. Zkuste si najít v historii diskuze na toto téma a počtěte si.
Výhrady by teoreticky mohly být, protože pokud manželé nemají rozdělení společné jmění manželů - k tomu se objevují názory, že když jeden někomu zaplatí, tak to vlastně stejně jde z jedné (společné kapsy). Takže při platbě manželovi to je pro manželku takové, jako by platila zároveň i sama sobě = tudíž nedaňový výdaj. Ale zajímavé je, že u příjemce to berňák pokládá za daňový příjem vždy, což se mi zdá poněkud nefér.
Můj názor je ten, že by to mohlo být obhajitelné buď v případě, že mají rozdělené SJM - pak není co řešit. Nebo pokud nemají rozdělené SJM, tak aby to měli v účetnictví symetricky a prokazatelně, tj. co je pro jednoho daňový výdaj, druhý musí mít v daňových příjmech atd. Což dle mého názoru v praxi znamená, že by bylo vhodné, aby oba manželé prokazovali skutečné výdaje (žádné paušály) a aby oba účtovali ve stejné soustavě - tj. oba DE či oba podvojně. A samozřejmě dodržovat ceny obvyklé. Pak by to mělo být symetrické a spravedlivé i daňově a domnívám se, že FÚ by neměl mít námitky.
Re: Fakturace mezi manžely?
Zkoušela jste si projít i dřívější příspěvky na toto téma? Nalezla byste je pomocí zdejšího vyhledávače. Tato záležitost skutečně není jednoznačná a můžete se setkat s různými názory zde na BC i jinde.
Já bych si troufla obhajovat svůj výše uvedený názor proto, že takto není stát prokazatelně nijak poškozen a vše probíhá tak, jak by probíhalo mezi jinými nespřízněnými poplatníky. A nevidím důvod, proč by poplatník byl nucen spolupracovat z daňových důvodů s někým cizím, místo co by tytéž služby nakoupil od svého manžela.
Při spolupráci manželů či jakkoliv spřízněných osob vzniká samozřejmě pokušení nějak tu spolupráci využít i k "daňové optimalizaci" - a na to jsou berňáky pochopitelně dost háklivé. Ale pokud je vše skutečně čisté, domnívám se, že by to bez problémů mohlo projít i kontrolou FÚ. Ale je to jen můj názor.
Re: Fakturace mezi manžely?
ASPI 30635 Rd 59 Caa47/2004
Není správný závěr, že fakturace mezi manžely, kteří nemají rozdělené společné jmění manželů, je z podstaty věci vyloučena. Z daňového hlediska je tento problém nutné posuzovat vždy v konkrétním případě. Jestliže totiž manželé podnikají každý samostatně na základě živnostenského oprávnění a jedná se tedy o dva samostatné podnikatelské subjekty, jde též o dva samostatné daňové poplatníky podle ustanovení § 2 odst. 1 zákona o daních z příjmů . Pokud mezi sebou v rámci činností stanovených živnostenskými oprávněními obchodují, mohou provádět i vzájemnou fakturaci, přičemž není podstatná okolnost, zda mají či nemají rozděleno společné jmění manželů s vyloučením majetku a závazků pro podnikání jednoho z nich nebo obou. Z daňového hlediska je podstatné pouze to, aby tímto nedocházelo k obcházení daňové povinnosti a fakturované částky byly v souladu s ust. § 23 odst. 7 zákona o daních z příjmů .
Krajský soud v Ústí nad Labem
rozhodl v senátu v právní věci žalobkyně Š. B., právně zastoupené Mgr. M. V., advokátem, proti žalovanému Finančnímu ředitelství v Ústí nad Labem, Velká Hradební 61, Ústí nad Labem, o žalobě proti rozhodnutí žalovaného ze dne 21.1.2004, takto:
Rozhodnutí Finančního ředitelství v Ústí nad Labem ze dne 21.1.2004 se pro nezákonnost zrušuje a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 4. 2008 1:14
Dobrý den,
účtuji manželé, kdy manželka má zasílatelství a manžel koncesi na dopravu. Může manžel fakturovat manželce smluvní cenu, kdy tato cena vychází z ceny obvyklé na trhu? Bude to u manželky daňový výdej a u manžela daňový příjem?
Po telefonátu na finanční úřad jsem úplně zmatena, protože paní chvíli říkala, že je to v pořádku, pak zase, že u manžela je to zdanitelný příjem, ale u manželky nedaňový výdej,takže jsem úplně zmatená.
Děkuji za Váš čas.
Erika