Re: dobírka - DPH
Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že zboží na dobírku kupujete v rámci své podnikatelské činnosti, pak bez pochyby v souladu s ustanoveními § 72 máte nárok na odpočet.
Podle mého názoru se jedná úhradu v hotovosti, protože Vy jako zákazník platíte cash a projde Vám to pokladnou. Fakt, že pošta pak inkasovanou částku může zaslat na účet je podle mě nepodstatný.
To, na co naráží Vendy je DUZP a tím pádem moment uplatnění nároku na odpočet na Vaší straně. Pokud jde o vztah řízené ObchZ (§ 412 to je podle mě Váš případ), pak je DUZP den předání prvnímu přepravci § 21/4/a ZDPH, takže bych to viděl na den předání balíku na poštu.
Pokud by šlo o zboží pro osobní spotřebu - nejde o kupní smlouvu dle ObchZ, jde o zasílání zboží podle ObčZ a pak je uskutečněno až v okamžiku, kdy prodávající obdrží úhradu § 21/4/b. Nárok na odpočet netřeba řešit, není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
20. 4. 2008 19:32
Mám doklad do 10 tis. Kč na zboží, které jsem obdržela na dobírku,
Je uveden dodavatel, jeho DIČ, datum vystavení dokladu, DUZP, sazba daně i částka k úhradě. Jedná se vlastně o zjednodušený danový doklad. Lze u takového dokladu uplatnit DPH? Lze považovat úhradu dobírky za platbu za hotové? Děkuji za každý názor.