Dobírka - DPH

• (neregistrovaný)

20. 4. 2008 19:32

Mám doklad do 10 tis. Kč na zboží, které jsem obdržela na dobírku,
    Je uveden dodavatel, jeho DIČ, datum vystavení dokladu, DUZP, sazba daně i částka k úhradě. Jedná se vlastně o zjednodušený danový doklad. Lze u takového dokladu uplatnit DPH? Lze považovat úhradu dobírky za platbu za hotové? Děkuji za každý názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 20. 4. 2008 21:08

Marek (neregistrovaný)

Re: dobírka - DPH
      Z Vašeho dotazu jsem pochopil, že zboží na dobírku kupujete v rámci své podnikatelské činnosti, pak bez pochyby v souladu s ustanoveními § 72 máte nárok na odpočet.
      Podle mého názoru se jedná úhradu v hotovosti, protože Vy jako zákazník platíte cash a projde Vám to pokladnou. Fakt, že pošta pak inkasovanou částku může zaslat na účet je podle mě nepodstatný.

To, na co naráží Vendy je DUZP a tím pádem moment uplatnění nároku na odpočet na Vaší straně. Pokud jde o vztah řízené ObchZ (§ 412 to je podle mě Váš případ), pak je DUZP den předání prvnímu přepravci § 21/4/a ZDPH, takže bych to viděl na den předání balíku na poštu.

Pokud by šlo o zboží pro osobní spotřebu - nejde o kupní smlouvu dle ObchZ, jde o zasílání zboží podle ObčZ a pak je uskutečněno až v okamžiku, kdy prodávající obdrží úhradu § 21/4/b. Nárok na odpočet netřeba řešit, není.

• 20. 4. 2008 21:25

Marek (neregistrovaný)

Re: dobírka - DPH
      Fakt není zač, taky přeju pěkný zbytek večera :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).