Re: účet 028 ?
Pokud jste Vašim programem donucena účtovat o drobném majetku jako o dlouhodobém majetku, pak o něm musíte účtovat v účtové třídě 02 - dlouhodobý hmotný majetk a to v souladu se všemi obecnými principy, které platí pro účtování o dlouhodobém majektu.
Pak pořízení tohoto majetku účtujete MD 042 Dal 321 a zařazení tohoto majetku MD 022 Dal 042. Účetní odpisy tohoto majetku pak stanovit dle doby použitelnosti tohoto drobného dlouhodobého majetku a účtovat MD 551 Dal 08X.
Já osobně bych program, který mě nutí účtovat jinak než jsem byl zvyklý a než mi vyhovovalo, raději vyhodil z okna. Každý program má umožnit takové účtování aby to bylo v souladu se zákonem a evidovat drobný hmotný majetek podrozvahově je plně v souladu se zákonem - tak ať mi to ten program umožní. Berte prosím tento odstavec jako pouhé vyjádření mého osobního názoru.
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
21. 4. 2008 8:31
V naší firmě došlo ke změně softwaru a musíme překopat účtování DDHM. Vedly jsme pouze operativní evidenci, ze které jsme vycházeli a časově rozlišovali na 2 roky. Nyní nám systém DDHM funguje na principu dlouhodobého majetku. Musíme tedy zařadit a odepisovat. Nechceme ale zasahovat do účtů dlouhodobého majetku. Napadlo mi účtování:
výdej ze skladu 028/112
zařazení 381/028
odpis 24 měs. 501/381
Ale účet 028 jsem nenašla ve vzorové účtové osnově. Používáte ho? Jak účtujete?
Díky