Re: potvrzení o zaměstnání- kdy vydat
nechce se mi věřit, že zaměstnavatel takovéto informace dává (možná by stálo za to tuto informaci u předchozího zaměstnavatele ověřit) - může se také stát, že ZL zaměstnanec má, ale může tam být uvedený § ukonč. PP (hrubé poruš.), exekuce apod. - tedy informace, se kterými je lépe se nechlubit, ale ZL by nový zaměstnavatel měl vyžadovat (nemoc. dávky jsou přílohou k tomuto ZL)
ZL být vydán musí - viz Zák.práce (§ 313)
>>>dobrý den. Do 15 dnů od skončení pracovního poměru je zaměstnavatel povinen vydat zápočtový list a to buď osobně a nebo zaslat poštou domů na doručenku do vlastních rukou. My máme experta, co byl propuštěn na § 55 tak vím, že osobně si pro něj nepříjde, tak jsem mu ho poslala poštou, ale vzhledem k tomu, že je hlášen na obecním úřadě tak počítám, že se nám to vrátí. A pokud u nového zaměstnavatele nenahlásí minulého zaměstnavatele, tak nikdo nic vědět nebude. Dá se to sice zjistit přes sociálku, ale v rámci dnešní ochrany osobních údajů Vám nikdo nic říct nemusí.
>>>>>pani W.e.n.d.y v žádném případě jsem nemyslela Vás jako experta. Možné to je, že čekají až ukončíte nemoc, protože se předpokládá, když marodíte, tak zápočťák nepotřebujete a až donesete ukončení neschopenky, tak Vám do ruky hned dají zápočťák. Já jsem pouze u toho experta chtěla říci, že někdy se zaměstnanci vymlouvání na to, že jim zaměstnavatel nechce vydat ZL a ono je to přesně tak, jak popisuju, že je vlastně ten zápočťák nedoručitelný, protože se po těch lidech slehne zem a já toho zaměstnance nikde honit nebudu.
O vydávání dokladů jsem tu už psala vícekrát: potvrzení o zaměstnání je povinen zaměstnavatel vydat v den skončení prac. poměru a neuvádí se v něm nemoc (já do něj píšu, že dny nemocí jsou vypsány na zvláštním potvrzení). Není povinen ho zasílat, takže se s firmou musíte domluvit, aby ho zaslali. Dalším potvrzením je potvrzení o promaroděných dnech - to potvrzuje ten, kdo nemocenské dávky vyplácí a potvrdí ho až nemoc skončí. A dalším potvrzením je potvrzení o průměrném výdělku - vydává se na žádost zaměstnance. Vymáhání dlužné mzdy nebo odstupného je další věc.
>>>>>omlouvám se, přehlédla jsem se o řádek, mělo by to být skutečně v den skončení pracovního poměru,my ho vystavujeme také okamžitě, pouze je tu problém, jsme malá organizace, já musím nemocnost nechat potvrdit sociálkou a nemocnost už se zase nevykazuje zvlášť na papír, ale rovnou v zápočťáku (neustále mění systém) a bohužel to nestihnu mu ho vydat v den skončení. co kdyby mi přinesl nemocenskou ve 14.00 hod a pokud není úřední den, tak se v 15.00 hod na úřad nedostanete. teorie je hezká věc, ale praxe je něco jiného
pokud máte možnost, proklepněte si ho u bývalého zaměstnavatele, řešila jsem tu na diskuzi minulý týden, co se stalo nám. Vzali jsme do PP zaměstnance, kterému take "nevydali" zápočták, po půl roce ho nyní vyhazujeme na § 55... takže opravdu bacha, takoví experti sou všude... :-( tím nechci říci, že Váš zaměstnanec je to samé, ale náhoda je blbec...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 4. 2008 8:32
Máme nového zaměstnance. Jeho předešlý zamtel mu nedal zápočťák s tím, že se už do ruky zamce nedává /pěkná blbost/ a že má počkat až mu přijde potrzený ze sociálky. Už jsou to tři týdny a pořád nic. Kde najdu, kdy přesně se musí vystavit zápočťák? V par 313 je při skončení zaměstnání ,znamená to poslední den? Já to tak dělám a potom dodám potvrzení ze sociálky s neschopností.