Re: daň srážková nebo zálohová
Pokud byl statutární zaměstnanec v HPP a pobíral odměnu jako statut., daň byla dle daň. tabulek včetně mzdy z HPP. Od r. 2008 je rovněž součástí mzdy a daní se společně ze superhrubé mzdy.
Taky prosím o radu,
přihlásil jsem nás jako plátce srážkové daně, protože máme v plánu DPP. Teď jsem znejistěl, protože práci pro nás budou vykonávat studenti. Myslel jsem, že podepíšou prohlášení k dani a srážková se bude posílat nižší. Mýlím se? Jakým způsobem to mám nejjednodušeji udělat? Moc děkuju za info.
Díky.
To potom ale vznikne povinnost pravidelně odesílat měsíční přehled o zaplacené záloze na Fú, že? U té srážkové to je jen jednou za rok souhrn. Je to opravdu jen o tom, nebo něco se sociálkou a ZP?
Když student nepodepíše prohlášení a my odvedeme celou daň, má šanci dostat od Fú tu daň ještě zpět sám?
Pokud nepodepíše prohlášení a bude mít příjem do 5000, potom bude mít daň srážkovou a tu mu už FÚ nevrátí. Pokud ale bude mít nad 5000, bude mít daň stejně zálohovou. Stejně tak se může stát, že vám podepíše zpětně - třeba až za půl roku -a vy mu budete přepočítávat veškeré mzdy.
Na FÚ se žádný měsíční přehled nezasílá. Vyúčtování se posílá jen 1x ročně vždy do 20.2. - stejně jako u srážkové daně, akorát je to jiný formulář s přílohou. Pokud budete mít jen dohody o provedení práce, tak z těch se pojištění neodvádí, proto na sociálku ani ZP nic nehlásíte. Ale i u DOPP musíte vést mzdové listy. Když nepodepíše prohlášení a jeho příjem bude do 5000 Kč, bude mu z toho sražena srážková daň, ta se nevrací. Rozhodně ať prohlášení podepíší (pokud mohou, prohlášení totiž může být podepsáno v tomtéž období - měsíci - pouze u jednoho zaměstnavatele). Příklad: měsíční hrubá odměna 10000 Kč, daň 1500 Kč, po uplatnění slevy na poplatníka daň 0. Čistého 10000 Kč.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 4. 2008 11:22
Prosím o radu,
naše zaměstnankyně je na RD, s tím, že by pro nás částečně vykonávala práci na DPP.
jakou daň mám použít při výpočtu - srážkovou nebo zálohovou
prohlášení má podepsáno na HPP..děkuji