Re: PPM, když jsem na rodič.dovolené?
Přesně tak. Píšete o mzdovce - z toho soudím, že jste zaměstnaná, takže nejpozději 6 týdnů před předpokládaným datem porodu opětovně nastoupíte na mateřskou (a tím skončí Vaše rodičovská dovolená) a začnete pobírat mateřské dávky (pochopitelně musíte nahlásit na úřadě tento nástup na mateřskou, aby ukončili zasílání rodičovského příspěvku). Za měsíc, ve kterém nastoupíte na mateřskou a po jehož část budete pobírat mateřské dávky ještě dostanete rodičák celý. Po uplynutí mateřské ještě můžete požádat o vyčerpání řádné dovolené a pak zas požádáte o rodičovskou dovolenou nejdéle do 3 let druhého dítěte. O rodičovský příspěvek si na úřadě požádáte hned jak Vás skončí tato druhá mateřská.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
21. 4. 2008 21:51
Dobrý den, prosím mzdové účetní, Jsem podruhé těhotná a momentálně jsem na rodičovské dovolené. Gynekolog mi vypsal formulář Žádost o PPM. Komu to mám dát ? Já přece nárok na PPM nemám (syn má 1.5 let). Tak co s tím ? Myslela jsem, že po porodu zašlu mzdovce kopii rodného listu a po vypršení rodičovské, o kterou jsem žádala u prvního dítěte, zažádám o prodloužení do tří let druhého dítěte. Může mi prosím někdo říct, jak to tedy je ? Děkuji