Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 4. 2008 10:18
Dobrý den, nevím jestli jsem na správném místě, ale s tímto problémem si opravdu už nevím rady a tak bych Vás chtěl požádat o zodpovězení mého dotazu. Snažil jsem se najít informace na internetu, ale myslím, že můj problém je trochu komplikovanější, než problémy tam popsané.
V podstatě jde o to, že si chci od známých odkoupit automobil a motocykl. Známí jsou Američané, dlouhodobě žijící v Německu. Jsou to američtí vojáci a díky tomu mají od americké vlády jisté výhody.
Automobil je starý 4 roky a je zakoupený v Německu. Nejsem si zcela jist, ale jestli to chápu správně, tak z auta nebyla zaplacena žádná daň na území Německa, to plyne z těch výhod, které američtí vojáci v cizích zemích mají. Takže mě teď zajímá, když si tohle auto přivezu, co všechno budu muset já zaplatit, myslím tím, daně, clo. Ve zkratce, automobil zakoupen v Německu, pojištěn americkými úřady, pp. nezaplacena žádná daň, popřípadě zaplacena (byl bych rád za zodpovězení obou variant).
Co se týče motocyklu, tak ten si známý nechal přivézt do Německa z USA, kde jej používá už několik let(clo neplatil), je opět pojištěn v Americe a mě by opět zajímalo, jaké daňové a celní povinnosti se mě budou týkat.
Předem mockrát děkuji za zodpovězení mého dotazu.
S přáním hezkého dne Zdeněk