Re: Pro Mzdové účetní-dovolená za mateřs
Dovolenou můžete proplatit jen při skončení pracovního poměru. O čerpání dovolené si požádá tak, aby navazovala na mateřskou dovolenou, takže bude mít nárok i na dovolenou za rok 2008. Potom nastoupí na rodičovskou dovolenou. S rodičovským příspěvkem to nesouvisí, o ten zažádá hned po skončení PPM.
Díky moc. To jsem v chytrý knížce nenašla. Vím, že se to nedá proplácet, ale ani v tomto případě ne ? Ještě jednou, takže 7/5 končí mateřská. Za 2007 má nárok na 21 dnů, takže si vybere 21 dnů, já jí to proplatím a pak jí začíná rodičovská dovolená. Proplatit se nemůže, takže by jinak propadla. A za rok 2008 bude mít nárok na 20 dnů, ale protože se nemůže proplácet, tak se bude muset počkat na konec rodičáku. A pak si ji budď vybere nebo z důvodu např.ukončení prac.poměru jí bude proplacena. Je to tak ? Děkuji
Takže ještě jednou.
Vy jí ji neproplatíte, ona ji bude čerpat. Do mezd zadáte: řádná dovolená od 7.5. do ... A spočítáte dovolenou za oba roky. Když by čekala na konec rodičáku, tak by se jí krátila o dobu na RD, je pro ni výhodnější, zažádat si o čerpání hned po mateřské, protože to se z důvodu RD nekrátí.
Takže ještě jednou. 7/5 končí mateřská. Má nárok na dovolenou za 2007 - 21 dnů, za 2008 na 20 dnů. Tzn, že si vybere od 7/5 41 dnů dovolené, které ji zaplatím. Rodičák jí bude následovat. Uf, to je práce...... Musí být nějaká žádost o čerpání dovolené dopředu ? Jako že ji bude čerpat už teď celou za rok 2008 ?
Žáídost být musí a to před skončením PPM.Právě proto, že o ní požádá, nebude se jí o neodpracovanou dobu v důsl. čerpání rodičovské dovolené krátit roční nárok.
O rodičovský příspěvek si zažádá nezávisle na čerpání ř.dovolené( ihned po PPM).
Ano, je to tak. Za 2007 má tolik dní, protože byla na nemocenské a někdy od 10-11/2007 na mateřské.Pracovala tak do 1/2 dubna. takže 60 odprac.dnů má, tzn., že má nárok na plnou dovolenou. A neměla si ji kdy vybrat. Za 2008 jí končí mateřská 7/5/08. POdle chytré knížky se mateřská počítá jako výkon práce, tzn., že má nárok na plnou dovolenou za 2008, tzn, na 20 dnů. Takže by si měla vybrat celkem od 8/5/08 41 dnů. Je to tak nebo přemýšlím blbě ?
Ten jeden den navíc jste nám sice moc nevysvětlila, ale to není to nejdůležitější. Píšete, že byla od poloviny dubna do října nemocná, spočítejte, jestli to nebylo víc než 100 dnů (pracovní + svátky v době nemoci), možná tu dovolenou z roku 2007 budete muset krátit.
>>>
>>>>Děkuji moc za rady. Moc a moc.
>>>Mně to nedá se nezeptat - jak to, že za rok 2007 má
>>>21
>>>dní a 2008 20 dní?
>>
>>Ano, je to tak. Za 2007 má tolik dní, protože byla na
>>nemocenské a někdy od 10-11/2007 na
>>mateřské.Pracovala
>>tak do 1/2 dubna. takže 60 odprac.dnů má, tzn., že má
>>nárok na plnou dovolenou. A neměla si ji kdy vybrat.
>>Za 2008 jí končí mateřská 7/5/08. POdle chytré knížky
>>se mateřská počítá jako výkon práce, tzn., že má
>>nárok
>>na plnou dovolenou za 2008, tzn, na 20 dnů. Takže by
>>si měla vybrat celkem od 8/5/08 41 dnů. Je to tak
>>nebo
>>přemýšlím blbě ?
>
>Ten jeden den navíc jste nám sice moc nevysvětlila,
>ale to není to nejdůležitější. Píšete, že byla od
>poloviny dubna do října nemocná, spočítejte, jestli to
>nebylo víc než 100 dnů (pracovní + svátky v době nemoci),
>možná tu dovolenou z roku 2007 budete muset krátit.
No já jsem to viděla na páscích. Pravděpodobně si ten 1 den nevybrala za rok 2006. Ale jak to tady píšete, tak vlastně jí ta dovolená možná propadla, nebo ne ? Myslím ten jeden den z roku 2006, když si ji nevybrala do donce 2007. Ale ona si ji ani vybrat nemusela. A jak by to bylo s krácením ? Jak se to pak krátí ? A ještě jeden problém mám. Z čeho vypočíst průměr na proplacení dovolené. Z poloviny dubna 2007 ( to je poslední čtvrtletí, kdy pracovala) nebo z 1-3/2007 ? Jsem vám moc vděčná. V tomto opravdu plavu.
>
Aha, tak tak je to. Pokud je ten 1 den z roku 2006, tak ten jí propadl. Dovolená se krátí za nemoc - 100 pracovních dnů - 1/12 a pak za každých 21 dalších opět 1/12. Průměr použijete pravděpodobný, jak ho určíte je na Vás (podívejte se zde do historie, je to tam dobře vysvětleno).
Tak jestli to byla dovolená z roku 2006, tak ta jí opravdu propadla. Podle nového ZP se může v případě RD vybrat až po skončení RD, ale to v té době ještě neplatilo.
Krátí se za 100 zameškaných dnů 1/12 a za každých dalších 21 dnů další 1/12 ročního nároku. Pozor, musíte nasčítat všechny dny nemoci, OČR nebo neplaceného volna za celý kalendářní rok. Mohla mít třeba nějakou nemoc už v lednu.
Protože v rozhodném období neodpracovala 21 dnů, použijete průměr pravděpodobný. Je na vás, co podle vás je nejbližší pravdě, znáte nejlíp situaci ve firmě. Můžete třeba použít průměr jiné zaměstnankyně na stejné pozici nebo její průměr z celého roku. 2007.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 4. 2008 14:34
Dobrý den,
prosím o zodpovězení mzdových účetní. Mám paní na mateřské. Mateřská ji končí 7.5.2008. Jak je to s proplácením dovolené ? Za 2007 má nárok na 20 dnů dovolené. Co s ní?
1) Mohla by si je vybrat po mateřské a o tolik dní si posunout vyplácení rodičovské dovolené. To prý jde.
2) Dovolená se může proplatit. Je to tak ? Může ? Co je pro zaměstnankyni lepší ? Myslím, že bod č.2. Bude mít vyplacenou dovolenou a zároveň jí naběhne rodičák. Ale slyšela jsem, že je výhodnější si dovolenou vybrat. Tak jak to je ? Prosím poraďte mi, jsem v těchto věcech nováček.
Ještě jedna věc. Mateřská se bere za výkon práce. Tím pádem má za 2008 nárok na dalších 20 dnů. Je to tak? Vyčetla jsem to z abecedy mzdové účetní.
Děkuji moc za odpovědi