Re: DPČ a odvod zd. a soc.
Zaměstnavatel se zřejmě jistí, že zaměstnanec ví, o co jde. Pokud mu nedoložíte, že je za vás plátcem ZP i stát (důchod, student, péče o dítě do 7 let, atd.) nebo že máte ještě jiný příjem, z kterého se odvádí ZP, tak má povinnost to odvést (a vám samozřejmě srazit ze mzdy).
Re: DPČ a odvod zd. a soc.
SP i ZP se z DPČ vždy odvádí. Pokud zaměstnanec nemá v měsíci jiný příjem a není pojištěncem za kterého platí pojištění i stát a mzda v měsíci nedosáhne minimální mzdy t.j. 8000,- hrubého, musí se udělat dopočet vyměřovacího základu a odvést minimální záloha zdrav. pojištění ve výši 1080,- Kč. Sociální se počítá ze skutečně vyplacené mzdy. To prohlášení je podle mě potřeba v případě, že zaměstnanec má v měsíci více zaměstnavatelů a součet hrubých mezd v měsíci přesáhne těch 8000,-, tak aby jednotliví zaměstnavatelé nedělali každý tento dopočet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
22. 4. 2008 18:38
Dobrý den,
má povinost za mě odvádět zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění při dohodě o pracovní činnosti? A může být můj měsíční příjem nižší než min. mzda?
Bylo mi zděleno, že to není povinost a že musím podepsat prohlášení, kde stojí:
Pokud úhrn všech mých započitatelných příjmů po dobu trvání pracovního poměru nedosáhne v některém měsíci výše min. mzdy, žádám o provedení odvodu pojistného ve výši 13,5% z rozdílu mezi stanoveným minimálním vyměřovacím základem a skutečně dosaženým vym. základem, současně s odvodem pojistného za daný kalendářní měsíc.Případné pohledávky tímto úkonem vzniklé se zavazuji svému zaměstnavateli neprodleně uhradit.
Podepsala jsem u tohoto zaměstnavatele Přiznání k dani z příjmů fyzických osob a nemám jiné zaměstnání ani DPČ ani DPP.
Děkuji za odpověď