DPČ a odvod zd. a soc.

• (neregistrovaný)

22. 4. 2008 18:38

Dobrý den,
    má povinost za mě odvádět zaměstnavatel zdravotní a sociální pojištění při dohodě o pracovní činnosti? A může být můj měsíční příjem nižší než min. mzda?
    Bylo mi zděleno, že to není povinost a že musím podepsat prohlášení, kde stojí:
    Pokud úhrn všech mých započitatelných příjmů po dobu trvání pracovního poměru nedosáhne v některém měsíci výše min. mzdy, žádám o provedení odvodu pojistného ve výši 13,5% z rozdílu mezi stanoveným minimálním vyměřovacím základem a skutečně dosaženým vym. základem, současně s odvodem pojistného za daný kalendářní měsíc.Případné pohledávky tímto úkonem vzniklé se zavazuji svému zaměstnavateli neprodleně uhradit.
    Podepsala jsem u tohoto zaměstnavatele Přiznání k dani z příjmů fyzických osob a nemám jiné zaměstnání ani DPČ ani DPP.
    Děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 22. 4. 2008 18:43

Monka (neregistrovaný)

Re: DPČ a odvod zd. a soc.
      Z DPČ se vždy odvádí SP , ZP a daň pokud se jedná o DPP tak pouze odvod daně.

• 22. 4. 2008 19:47

Líba (neregistrovaný)

Zaměstnavatel se zřejmě jistí, že zaměstnanec ví, o co jde. Pokud mu nedoložíte, že je za vás plátcem ZP i stát (důchod, student, péče o dítě do 7 let, atd.) nebo že máte ještě jiný příjem, z kterého se odvádí ZP, tak má povinnost to odvést (a vám samozřejmě srazit ze mzdy).

• 23. 4. 2008 9:07

Zuza (neregistrovaný)

SP i ZP se z DPČ vždy odvádí. Pokud zaměstnanec nemá v měsíci jiný příjem a není pojištěncem za kterého platí pojištění i stát a mzda v měsíci nedosáhne minimální mzdy t.j. 8000,- hrubého, musí se udělat dopočet vyměřovacího základu a odvést minimální záloha zdrav. pojištění ve výši 1080,- Kč. Sociální se počítá ze skutečně vyplacené mzdy. To prohlášení je podle mě potřeba v případě, že zaměstnanec má v měsíci více zaměstnavatelů a součet hrubých mezd v měsíci přesáhne těch 8000,-, tak aby jednotliví zaměstnavatelé nedělali každý tento dopočet.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).