Vycházky při neschopence

• (neregistrovaný)

23. 4. 2008 9:56

Kam se mohu obrátit, když mi ošetřující lékař odmítne dát vycházky. Na vycházky mám přece nárok, aspoň dvě hodinky denně . Jsem po chirurg. zákroku. děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 4. 2008 10:01

Líba (neregistrovaný)

Re: Vycházky při neschopence
      Kdo by měl vědět líp, jestli vám vycházky prospějí nebo ublíží, když ne váš ošetřující lékař?

• 23. 4. 2008 10:02

pája (neregistrovaný)

Nevím, ale to snad lépe posoudí lékař, zda můžete na vycházky nebo ne a navíc si myslím, že nárok není, pouze dle zdravotního stavu.

• 23. 4. 2008 10:10

J (neregistrovaný)

Svaz pacientů-poradna.
      Podle § 4 odst. 4 vyhlášky č. 31/1993 Sb. Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky o posuzování dočasné pracovní neschopnosti pro účely sociálního zabezpečení platí, že lékař v legitimaci a hlášení příslušné okresní správě sociálního zabezpečení (pouze) vyznačuje den příštího lékařského ošetření a rozsah a dobu vycházek práce neschopného občana.
      Rozhodnutí o rozsahu a době vycházek i místě pobytu (až na uvedené výjimky), je tedy na pacientovi, lékař rozsah a dobu vycházek v legitimaci pouze vyznačuje, omezit pacientovu svobodu (až na uvedené výjimky) oprávněn není.
      Doporučuje se proto pacientům zaslat lékaři doporučený dopis s žádostí o vyznačení doby vycházek dle jejich volby s tím, že jelikož netrpí ani nakažlivou nemocí, ani nejsou duševně nemocní, alkoholici, narkomani, či tuláci, postrádá její faktické držení v bytě či na určité adrese právní základ. Pokud jim přesto lékař navzdory jejich jasně a prokazatelně projevené vůli nevyhoví, nejsou jeho nezákonným jednáním vázáni, měli by být za své jednání nepostižitelní, a zatím jsme také nezaznamenali jediný případ, kdy by byl některý pacient užívající svých Ústavou zaručených práv ze strany ČSSZ nějak sankcionován. V případě potřeby se můžete obrátit na svaz pacientů.

• 23. 4. 2008 10:14

pája (neregistrovaný)

Tak to tedy zírám, neměl jsem ani tušení, že takový svaz existuje. Už vidím, jak pacient po operaci bude trvat na vycházkách, přestože nedojde ani na WC.

• 23. 4. 2008 10:23

J (neregistrovaný)

Jó, takové jsou holt zákony a možnosti jejich vymáhání.S tím se prostě musíme smířit.(někdy mi to jde ztuha-to smiřování)

• 23. 4. 2008 10:23

xy5 (neregistrovaný)

tak pokud si pacient může takto diktovat, tak už se nedivím, že je v naší republice takový binec ve všem (když se domáhá práv vycházek, tak ať dochází do práce - to může být zase - třeba oprávněný - požadavek zaměstnavatele) a teď kdo to rozsoudí?

• 23. 4. 2008 10:28

J (neregistrovaný)

doporučený
      >>>dopis s žádostí o vyznačení doby vycházek dle jejich
      >>>volby s tím, že jelikož netrpí ani nakažlivou nemocí,
      >>>ani nejsou duševně nemocní, alkoholici, narkomani, či
      >>>tuláci, postrádá její faktické držení v bytě či na
      >>>určité adrese právní základ. Pokud jim přesto lékař
      >>>navzdory jejich jasně a prokazatelně projevené vůli
      >>>nevyhoví, nejsou jeho nezákonným jednáním vázáni,
      >>>měli
      >>>by být
      >>>za své jednání nepostižitelní, a zatím jsme také
      >>>nezaznamenali jediný případ, kdy by byl některý
      >>>pacient
      >>>užívající svých Ústavou zaručených práv ze strany
      >>>ČSSZ
      >>>nějak sankcionován. V případě potřeby se můžete
      >>>obrátit
      >>>na svaz pacientů.
      >>Tak to tedy zírám, neměl jsem ani tušení, že takový
      >>svaz existuje. Už vidím, jak pacient po operaci bude
      >>trvat na vycházkách, přestože nedojde ani na WC.
      >
      >tak pokud si pacient může takto diktovat, tak už se
      >nedivím, že je v naší republice takový binec ve všem
      >(když se domáhá práv vycházek, tak ať dochází do práce -
      >to může být zase - třeba oprávněný - požadavek
      >zaměstnavatele) a teď kdo to rozsoudí?

No ale výklad ministra zdravotnictví k reformě zdravotnictví je jasný:
      Z pacienta je klient, který musí diskutovat s lékařem a vyžadovat svoje práva jak v oblasti ošetřování- způsob a třeba i délka léčby, tak v lékové oblasti-jaký lék apod.Tak co se divíme?

• 23. 4. 2008 12:45

anonymous (neregistrovaný)

Pájo, já nejsem právník, ale tohle je jenom výklad nějakého advokáta a silně se bojím, že se někdo odváží zvrátit rozhodnutí lékaře. Samozřejmě by lékař neměl být extremista a bránit ve vycházkách bezdůvodně. Ale myšlenka, že si pacient sám určí vycházky a lékař "pouze" zaznamená se mi moc nezdá.
      Ale to spíše je Vaše parketa jak rozumíte větě, že lékař zaznamená. Za další, jako pacient dostávám určité dávky od státu, byť nic moc, takže bych určité omezení měl akceptovat. Pokud se mi to nelíbí, tak si vezmu dovolenou a potom budu mít vycházek kolik chci. Co Vy na to?

• 23. 4. 2008 15:15

pája (neregistrovaný)

přesně tak, ze zkušenosti své i jiných- lékař na žádost pacienta v praxi rozhoduje, zda lze vzhledem ke zdravotnímu stavu vycházky povolit, (někdy je dokonce nařídí,např.po infarktu),když manželka marodila delší dobu a chtěla to trávit na chatě(v létě), tak to musel schválit revizní lékař-možná to už teď je jinak, ale já sám beru různá ta stanoviska svazů(byt.družstva, nájemníi a další, viz i pacienti ) jako to chápete Vy. Pár lidí se sejde, dá něco dohromady a pak to prezentují jako pomalu stanovisko nejv.soudu.

• 23. 4. 2008 15:25

J (neregistrovaný)

Toto je citace zákona:
      O povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby rozhoduje ošetřující lékař. Pokud dočasně práce neschopný pojištěnec požádá o povolení vycházek nebo změny jejich rozsahu a doby a šetřující lékař vycházky nebo jejich změnu nepovolí, vydá ošetřující lékař rozhodnutí o tomto nepovolení, jen pokud pojištěnec vydání tohoto rozhodnutí požaduje.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).