Opravy počítačů je živností řemeslnou pro kterou musíš splňovat vzdělání či praxi či oboje - více je uvedeno v § 21 a 22 živnostenského zákona
Instalace a úpravy software jsou živností volnou.
Zřízení živnosti stojí 1000 Kč ...
A pak všechny další povinné odvody (daně, zdravotní a sociální) ... ale ty až v druhém roce podnikání (a v závislosti na zisku).
Takhle se zeptám. Už od útlého věku (14-15let) pomáhám ve firmě s PC. Ale na nějaké období chybí smlouva ale ta praxe 6 let tam je. Šlo by to brát jako praxi když by mě to zaměstnavatel potvrdil nebo je to jen moje "ulítlá" představa?
Edit: Co když bych neměl tu potřebnou praxi a prostě nakupoval a prodával části PC a servis bych vykazoval jako poradenství? Byl by to problém? Nebo jaký problém může nastat
Tak nejlepší je na opravy PC mít vysokou školu. To je bez praxe.
Jinak co zaměstnavatel potvrdí to potvrdí, jenom aby pak nevyšlo na jevo, že naměstnával nezletilého :-D
Jinak vykazovat můžeš cokoliv, jenom nevím když by někomu shořel počítač a on prokazoval, že tys mu ho zapojil, tak by se pak provalilo tvoje nedovolené podnikání.
Tak zaměstnání nezletilého jde ale nesmí pracovat nějak moc je to omezené pokud vim. Vim že se v PC v té firmě pohybuju cca od 15, ale ne vždy to bylo smluvně ujednáno apod. ALe prostě těch 6 let by mě podepsali jde o to jestli pak nějak kontrolujou i tot a ověřujou si to nebo jak to chodí. Školu teprv studuji. Děkuji za odpověď
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 3. 2011 11:00
Zdravím , chtěl bych při studiu začít podnikat (vedlejší činnost). Mám představu něco jako opravy a sestavení PC. Tedy asi sestavení PC, oprava PC ( tím myslím třeba výměna komponentů, základní desky apod.), instalování programů, sytémů. Popřípadě tvorba domácích sítí ( propojení kabelem PC a následně do routeru atd.). Jaké živnosti budou potřeba a celkově co k tomu budu potřebovat. Na kolik mě to přijde? Děkuji mocktrát