Re: půjčka jednatele společnosti
§ 196a obch.zákoníku-jeho použití pro s.r.o.dle § 136 obch.zák., souhlas VH, podmínky obvyklé v obch.styku, smlouva se uzavírá podle obč.zák. § 657 a násl.,s odkazem na výše uvedené, vysloveně povinnost uzavřít na půjčku smlouvu není, protože v účto se to eviduje jako půjčky odděleně a je jasně, o co jde, ale vždy doporučuji smlouvu uzavřít, je to jasné pro obě strany i pro kontr.orgán, zejmna, když je úročená.
schválila to VH? je sjednána splatnost na delší dobu? Pak ať splácí třeba 20 let,ne?
převodem na základní jmění to nejde vyřešit jen tak, to musí být změna v obchodním rejstříku společnosti o navýšení kapitálu.
a musí jednatel i když je sám dělat valnou hromadu, asi musí nee, nemá tu vůbec žádné zápisy valných hromad, asi určitě je sám se sebou nikdy nedělal, myslím, že ani neví co to je.
>>>
>>>Nejsem znalý přes účto, proto se třeba zeptám naivně-
>>>převodem do základního kapitálu(jako navýšení) nebo
>>>příspěvek dle § 121 obch.z.-jen mne to zajímá, tak
>>>jestli můžete přiblížit.
>>
>>převodem na základní jmění to nejde vyřešit jen tak,
>>to musí být změna v obchodním rejstříku společnosti o
>>navýšení kapitálu.
To mi je jasné-změna spol.smlouvy ,zápis OR atd.
>>
>>a musí jednatel i když je sám dělat valnou hromadu,
>>asi musí nee, nemá tu vůbec žádné zápisy valných
>>hromad,
>>asi určitě je sám se sebou nikdy nedělal, myslím, že
>>ani neví co to je.
Jeli jediný společník, nekoná se VH ale její působnost vykonává jediný společník dle § 132, včetně povinnosti zápisů, některá rozhodnutí notářským atd.
>
>myslím si, že ten příspěvek je jen při ztrátě, když
>potřebujou něco zaplatit, ale nevím, nesetkala jsem se s
>tímto, ale rozhodně podle toho paragrafu to nemá ze
>zákl.kapitálem nic společného jak tam píšou
to je mi jasné, jen mne zajímalo, jak to bude vlastně hodnoceno.Ale nechte to být. Moje zvědavost Vás stojí jen čas.
Sorry, že odpovídám až teď, ale už jsem včera odešla domů...
Náš auditor nám kdysi radil, že když právě chceme zvýšit "kapitál" firmy a nechceme to hnát přes obchodní rejstřík a navyšovat základní kapitál - je možné použít účet 413. Dodáme tím firmě vcelku jednoduše další prostředky. Nevím, jak je to z právního hlediska, ale i v mé sbírce souvztažností píší u 413 -vyúčtování ostatních kapitálových vkladů, které nezvyšují základní kapitál.
Tak teoreticky by stačilo že je třeba z výpisu z banky nebo z pokladního dokladu jasné, že společník (radši nepoužívám termín jednatel, protože jednatel vůbec nemusí být stejná osoba jako společník a pro jednatele-nespolečníky neplatí u půjček totéž co pro společníky) firmě půjčil, ale je to lepší mít písemnou smlouvu z toho důvodu, jak tu psal kolega pája, že třeba jednou se společník rozhodne tu půjčku kapitalizovat a navýšit základní jmění. Pro účely obchodního soudu se pak písemná smlouva požaduje.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
24. 4. 2008 13:31
jednatel půjčil společnosti peníze, je nějaký zákon podle kterého musí být smlouva o půjče? děkuji