Re: Podnikání bez ŽL
Jestliže rozumný podnikatel chce uzavřít s někým smlouvu o dílo na nějaké práce(případně i jinou a nejen podnikatel), je v jeho zájmu, aby si vyžádal od dotyčného budoucího dodavatele živ. oprávnění, jako důkaz o tom, že vůbec tu činnost nebo práci může na ŽL vykonávat. Je sice pravda, že dodavatel to nemusí předložit, ale v tom případě bych s ním nikdy žádnou smlouvu neuzavřel. V obchodním styku mezi firmami je naprosto běžné, že nabízející se prezentuje, co dělá, na základě čeho to dělá, předkládá reference, kde a jak to již dělá a tím přesvědčuje objednavatele, aby mu zakázku zadal.
Při zpracovávání obchodních smluáv jsem vždy trval na předložení živ.oprávnění a to bylo nedílnou součástí smlouvy. Tolik ze zkušenosti.
nevím proč ? pokud má pozastavenou činnost nebo co to má, tak určitě neodvádí daně, tudíž si myslím, že v té době by ten doklad mohl být neplatný, protože není v ten okamžik podnikatel. Je tozdíl mít živnostenský list podnikat a odvádět daně a mít jen živnostenský list někdě v šuplíku. A hlavně píšu, pokud na to finančák příjde
>nevím proč ?
***protože nemá proč a hlavně jak
pokud má pozastavenou činnost nebo co to
>má, tak určitě neodvádí daně, tudíž si myslím, že v té
>době by ten doklad
***ale do výdajů si přece můžu dát i platby nepodnikatelům, rozhodující je, zda souvisí s dosažením příjmů a zda je prokážu
Je tozdíl mít živnostenský list
>podnikat a odvádět daně a mít jen živnostenský list
>někdě v šuplíku.
***rozdíl pro majitele toho listu, ne pro jeho zákazníky
A hlavně píšu, pokud na to finančák
>příjde
****hlavní není, zda na to přijde nebo ne, ale to, že to může být odběrateli pokud se berňáku týká úplně jedno:-)
ano platby nepodnikatelů, tak by nikde nesměl uvádět své IČ a samozřejmě tito lidé podnikající mimo ZL také podlehájí nějakému hlašení na finančníku. Teď nevím od jaké částky. Myslím od 40.000 Kč musí nahlásit odběratel, že odebírá služnby od nepodnikající osoby
>no nevím, přesto si myslím, že jak jim vystaví nějakou
>fakturu se svým IČ a nedejbože ˇještě s DPH, takže je
>ten doklad neplatný. To je můj názor.
***naprosto mylný názor:-) o dph teda řeč nebyla, a tam je to jinak. pokud není plátce, tak dph berňák samozřejmě neuzná.
ale výdaj vyhodit nemůžou. to není můj názor, to je holý fakt.
Jedině by s ním museli uzavřít smlouvu
***proč? který předpis to přikazuje?
a jak by ta částka byla víc jak
>40.000 Kč, tak by ho museli napráskat.
***ano, jak jsem psal hned na začátku:-)
>>dle živnost.zákona, pozastavení činnosti je bráno jako neoprávněné podnikání. Tudíž když by jim vystavil fakturu na své IC, tak ta faktura nemůže být platná, protože neoprávněné podniká, to je de facto, jako kdyby neměl ten živnosŤák vůbec. Proto si pořád myslím, když na to příjde finančák a to samozřejmě jen při kontrole, jinak to zjistit nemůže, tak tu fakturu Vám můžou vyhodit z podnikání, protože je neplatná. Je to můj názor, možná, že se mýlim, protože kdyby to tak nebylo, tak může hned podnikat celý národ bez jakéhokoliv oprávnění a může třeba u pěti firem během kalendářního roku uzavřít smlouvu do 39.000 Kč a pak by ho nemohl ani nikdo napráskat. Ráda si nechám poradit, ale Vaše tvrzení se mi fakt moc nezdá. Ale třeba máte pravdu. Nevím.
>>>dle živnost.zákona, pozastavení činnosti je bráno jako
>>>neoprávněné podnikání. Tudíž když by jim vystavil
>>>fakturu na své IC, tak ta faktura nemůže být platná,
***NEEXISTUJE nic takového jako platná nebo neplatná faktura.
>protože neoprávněné podniká, to je de facto, jako kdyby
>neměl ten živnosŤák vůbec.
***ale to je jen JEHO problém
Proto si pořád myslím, když na to příjde finančák a to samozřejmě jen při kontrole, jinak to zjistit nemůže, tak tu fakturu Vám můžou
>vyhodit z podnikání, protože je neplatná.
***naposledy píšu, že NEMÚŽOU!! nemají zákonný důvod!
Je to můj názor, možná, že se mýlim,
***garantuji vám, že se zcela jistě mýlíte
protože kdyby to tak nebylo,
>tak , může hned podnikat celý národ bez jakéhokoliv
>oprávnění a může třeba u pěti firem během kalendářního roku
>uzavřít smlouvu do 39.000 Kč a pak by ho nemohl ani
>nikdo napráskat. Ráda si nechám poradit, ale Vaše
>tvrzení se mi fakt moc nezdá.
***nenecháte si poradit. Pořád dokola píšete jen vaše domněnky, ale žádná fakta. Prosím zkuste najít jediný paragraf v 586/92 nebo 337/92 podle kterého by to berňák vyhodil a pak o tom můžeme polemizovat. Ale ručím vám za to, že ho nenajdete.
Ale třeba máte pravdu. Nevím.
***ne třeba, zcela jistě.
>>>>dobré ráno, jenom takový dovětek k naší debatě. Pořád předpokládáme, že tento člověk má pozastavený ZL, tudíž z pohledu živnost.zákona je tento člověk v tuto chvíli "nepodnikatel!, tudíž Vám nemůže vystavit žádný doklad pouze "potvrzení, že přijal od Vás nějaké peníze", proto si myslím, že je to velký rozdíl vystavit potvrzení a nebo fakturu. Toď vše k naší debatě. jinak přeji hezký den. Alespoň je vidět, jaká můžou být úskalí v podnikání, a je pravdou, co si tady různě čtu diskuzní příspěvky, tak to co mi vždycky přišlo jasné, tak začínám o tom někdy pochybovat a nedejbože pokud člověk začíná nad tou věcí i přemýšlet. Jinak díky za plodnou diskuzi.
ještě poslední pokus:
fakturu může vystavit i nepodnikatel. A nebude to nic protizákonného.
nepodnikatel může vystavit zcela legálně i jakýkoliv jiný doklad - příjmový, výdajový....
není žádný rozdíl v tom, jestli je to nazváno potvrzení nebo faktura. záleží vždy na obsahu.
u odběratele jsou důležité tyhle věci : jde o výdaj na dosažení zajištění a udržení příjmů?
je prokazatelný? (tzn. je tam dodavatel? existuje?)
a jestli ho vystavil nepodnikatel nebo podnikatel mu může být putna.
howg
prosím vás, neplašte lidi. nevypadl z vás ani jeden paragraf. ani jeden jediný argument (ne pocity nebo dojmy), jen jakési domněnky. zkuste už konečně pochopit, že pokud výdaj splňuje podmínky dané zákonem, je prostě výdajem.
účetnictví a daně se řídí zákony, nikoliv tím, co se někdo domnívá, co mu připadá logické atp.
>>>>>>>>nikoho neplašim,pokud ta firma není, platí to i když má pozastavenou činnost, Už tak Vám nemůže vystavit fakturu, a tím pádem pro Vás teoreticky nemohla udělat žádnou práci, protože ta firma fyzicky neexistuje. Tot vše. Proti nepodnikatelům jsem neřekla vůbec nic, tak zase neplašte Vy. A je to samozřejmě jen v případě, když na to příjde kontrola z FÚ, protože jak už se více psalo, nemám nikde za zákona dáno, že je mojí poviností prověřovat dodavatele. Už se k tomuto tématu nehodlám více vyjadřovat.
Trošičku z jiné soudku, zrovna včera jsem četla článek v poradci 1000 x řešení a tam je zpochybnění faktur, týká se to sice DPH, ale : firma A odebrala zboží od firmy B, která je plátcem DPH, nemá pozastavenou činnost a faktura byla zaplacena bankovním převodem. Při kontrole FÚ zpochybnil tuto fakturu zhlediska DPH, protože firma B si neplní daňové povinnosti. Autor v článku se nad tímto také pozastavuje, nic méně je to na důkaznosti firmy A a pak se článek zabývá, jak to zaúčtovat DPH v případě neúspěšnosti. Toto mne taky příjde dost divné, když firma existuje, je plátce DPH, nikde není moji povinností sledovat, zda-li firma platí daně a ani to nezjistíte. Ale hlavně je poškozena i firma A. Proto si pořád myslím, že kdyby přišla kontrola z FÜ třeba na udání a zpochybní Vám tu fakturu - a třeba i tím, že firma neplatí daně z příjmů, a právě že má pozastavenou činnost, tak je vymalováno. To je všechno, co jsem tím vším chtěla říci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2008 13:59
Jsme s.r.o..Nechali jsme si udělat zednické práce od fyz.osoby,která by měla podnikat s ŽL,ale v databázi živ.podnikání jsem zjistila,že má činnost od r.1996 pozastavenou.Co s tím.Myslím si,že není naší povinností zjišťovat kdo podvádí atd.