Re: Zaměstnávání na černo
nechci Vám kazit radost, ale u nás je taky jeden takový. Někdo na něj poslal kontrolu, že má lidi načerno. Kontrola se nahlásila dopředu, "zaměstnavatel" své "zaměstnace" odvelil do bufet, kde jim koupil kafe a cigára a počkal až se kontrola přežene. A vše byl v úplném pořádku a "černí" dělají dál.
To je jejich povinnost se ohlásit předem, ale lze to zdokumentovat, pokud by byl vážný zájem ho natřít-ať už jmény a údaji k lidem, natočit nebo nafotit jejich práci nebo jak, zatím mne nic nenapadá.Záleží na situaci.
No jo no, nejhorší na tom je, že to odnesou i ti 60-ti letí dělníci, co makaj jak šroubci a stejně žijí od výplaty k výplatě. Jsou "černí" co berou podporu a jiné dávky a práci na černo hledají, a "černí" co jsou rádi, že aspoň takovou práci mají. Tyto lidi jsou pravý opak tohoto zbohatlíka, který by je klidně sedřel, jen aby mu víc vydělali...
no 8tisíc plus dávky nemusí být od výplaty k výplatě. to mamina samoživitelka s děckem pracující oficiálně za kasou v supermarketu je na tom podstatně hůř.
úřady s tím můžou něco udělat jedině když konkrétní lidi vypoví, že brali peníze za práci načerno. a to neudělají, protože by museli vracet dávky a byli by stíháni taky. dokud budou lidi ochotni dělat na černo kvůli pár kačkám navrch a neuvědomí si důsledky (nemoc, důchod apod.), bude to furt stejný.
nebo to, co zavedli na slovači - kontrola každého, kdo bude na pracovišti přistižen jak pracuje, může okamžitě dodanit jako zaměstnance s průměrnou mzdou.
Soc. poj. se jim určitě neplatí, zdravotní to nevím. SP platí uřad práce jen uchazečům,co berou podporu.....A když omarodí, tak stejně nemocenskou nedostanou. A ktátí se jim důchod. Ale určitě stát mnohem víc okrade pan živnostník, který už je bohatý dost, ale chce víc... Neplatí dovolenou, svátky. Zaměstnanec oškube stát o cca 2000/měs na daních a zdravotním, ale zaměstnavatel o cca 4000-5000/měs. Proto jim tu smlouvu nechce dát, protože by se připravil o 100 000 ročně.... Vetší potvora je podle mně zaměstnavatel....
myslím si , že ÚP člověku nad 50 let práci nenajde, to by musel mít sakra štěstí. A když není černej a nemá 8 harantů, tak ze sociálky taky nic moc nedostane. To mu spíš řeknou, ať prodá auto a elektroniku či jiné věci, na které dlouhou dobu vydělával.... Když se člověku v tomto věku nedaří sehnat práci, a má nabídku makat na černo, tak rači riskuje a podporuje zloděje zaměstnavate, než lítat po firmách a doufat, že mu stát dá na chleba a sůl. Ale je to individuální. Někeří práci na černo hledají a zneužívají, to beze sporu. Ale kdybych tohoto zloděje naprášil, tak to schytají i ti, co se s ním zkoušeli domluvit na smlouvě a on neustoupil...
A nedělají třeba na dohodu o provedení práce? Pokud ne nebo jsou třeba na pracáku a dělají skutečně načerno (černé vyplácení znamená, že on musí mít nějaké černé příjmy, jinak by se mu nevyplatilo ty peníze vydávat, nebo to zašolíchá třeba cesťákama), pak odpovědnost padá i na ně. On by z toho měl problémy, ale oni taky. Možná by raději měli smlouvu, ale řekla bych, že i tak jim to vyhovuje, kdyby se jim to zas až tak příčilo, nedělali by tam. Ŕekla bych, abyste si zajistil tu svoji pracovní smlouvu a jinak se do toho nepletl, ve finále by nemuseli mít práci ani ti důchodci ani Vy.
zajímavá debata
pro Vás by mělo být nejdůležitější, abyste měl pracovní smlouvu (pokud by zaměstnavatel neodváděl soc. a zdrav. poj., tak se prokážete, že jste pracoval a nic byste státu nedlužil)
jako další věc byste měl udělat to, že si napíšete na ČSSZ o výpis dob zaměstnání - informativní osobní list důchodového pojištění
zaměstnavatel je povinen Vám vypisovat evidenční list důchodového pojištění (ELDP) a originál zaslat na ČSSZ a jednu kopii Vám předat, zda tuto povinnost plní si ověřte
jedenkrát za rok má každý občan právo na bezplatný výpis - musí o něj zažádat na adresu: ČSSZ, Křížová 25, 225 08 Praha 5
pokud by Vám totiž neodesílal ELDP, potom nebudete mít zhodnocenou dobu ani mzdu na důchod
více: www.cssz.cz nebo včerejší dotaz na téma starobní důchod - např. odpověď 440636
ale pokud si o výpis dob zaměstnání napíše - to je jen ku prospěchu (také jsem to udělala, zda tam všechny ELDP mám navedené) - ono když se odesílaly v r. 2003 haldy evidenčních listů, tak se klidně někomu mohl v tom velikém množství třeba někde zatoulat a ztratit
a nyní je ještě doba, kdy se dá vše dohledat a napravit - za několik let to bude u někoho problém (zánik zaměstnavatele apod.)
>Můj zaměstnavatel je živnostník a ne příliš povahově
>dobrý člověk ( prostě vykořisťovatel). Typ milionáře co
>by bezdomovce obral o poslední korunu. Pracuji u něj
>skoro 2 měsíce a stále když po něm chci slibovanou
>prac. smlouvu, tak si vymyslí nějakou orig. výmluvu (nemoc
>účetní, operace otce, cesta do ciziny,..) Projistotu
>jsem byl na ZP jestli mi platí pojištění, naštěstí ano.
>Jelikož vím, že zaměsnává 2 šedesátníky na černo, mám
>celkem obavy. Chtěl jsem se zeptat, zda se dá něco
>udělat s tím, aby přestal okrádat stát (už má nemovitostí
>a pozemků dost) a nepoškodil tyto dva téměř důchodce.
>Makají za 8000 tisíc a kdyby dostali pokutu za práci
>na černo, tak asi skončí špatně. Práci na smlouvu se
>vůbec nebrání, ale šéf jim smlouvu dát nechce. A asi si
>dokážete představit jak se těmto lidem před důchdem
>těžko hledá jiné zaměstnání. Mají strach, že když se
>ozvou tak je vyhodí. A mě jeho nezákoné obohacování vadí,
>hlavně když jsem poznal, co je to za bezpáteřní
>sviň*...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2008 15:24
Můj zaměstnavatel je živnostník a ne příliš povahově dobrý člověk ( prostě vykořisťovatel). Typ milionáře co by bezdomovce obral o poslední korunu. Pracuji u něj skoro 2 měsíce a stále když po něm chci slibovanou prac. smlouvu, tak si vymyslí nějakou orig. výmluvu (nemoc účetní, operace otce, cesta do ciziny,..) Projistotu jsem byl na ZP jestli mi platí pojištění, naštěstí ano. Jelikož vím, že zaměsnává 2 šedesátníky na černo, mám celkem obavy. Chtěl jsem se zeptat, zda se dá něco udělat s tím, aby přestal okrádat stát (už má nemovitostí a pozemků dost) a nepoškodil tyto dva téměř důchodce. Makají za 8000 tisíc a kdyby dostali pokutu za práci na černo, tak asi skončí špatně. Práci na smlouvu se vůbec nebrání, ale šéf jim smlouvu dát nechce. A asi si dokážete představit jak se těmto lidem před důchdem těžko hledá jiné zaměstnání. Mají strach, že když se ozvou tak je vyhodí. A mě jeho nezákoné obohacování vadí, hlavně když jsem poznal, co je to za bezpáteřní sviň*...