Re: sluzba v Rakousku, cesky platce DPH
Jeste doplneni otazky:
Dale pak budeme prace na stanku v Rakousku fakturovat firme z Velke Britanie. Misto uskutecneni zd.plneni je v Rakousku. My budeme fakturovat bez DPH a firma ve VB ma povinost dan priznat, nebo se musime zaregistrovat k DPH v Rakousku? Prosim o odpoved, jsem z toho nejak vedle, nemuzu se v tom zorientovat.
Dekuji
Myslím, že v prvním případě, kdy Vám bude fakturovat český plátce, bude na faktuře české DPH.
V druhémpřípadě si myslím, že budete fakturovat do Velké Británie bez DPH s tím, že oni jsou povinni dodanit, pokud budete mít jejich DIČ.
Ale počkejte si, prosím, na další reakce..
V tomto případě se jedná o služby uvedené v § 10/4/a ZDPH, místem plnění je místo, kde se služba uskutečňuje - tedy Rakousko. Pokud Vám fakturuje montáž stánku CZplátce, měl by fakturaci zatížit rakouskou DPH a registrovat, protože Vy jako příjemce služby nejste v Rakousku osoba povinná k dani a nevzniká Vám tak přijetím služby přiznat rakouskou daň.
Pokud tu samou službu budete účtovat GB plátci, dostáváte se do stejné situace a budete se muset registrovat a fakturovat s rakouskou DPH, zde totiž nefunguje reverse-charge a místo plnění je natvrdo v Rakousku. Doporučuju se dohodnout ať první český plátce fakturuje po registraci rovnou na Vás a na GBplátce s rakouskou dani at se vyhnete registraci. Prirozeně můžete v Rakousku zažádat u takovéhoto plnění o vrácení daně.
Tak toho jsem se prave obavala, ze se budeme muset v Rakousku registrovat k dani :(
Kdyz mi ten cesky platce vystavil fakturu bez DPH a napsal tam ze sluzba je osvobozena od DPH dle §10 odst 4a) tak mam po nem chcit, aby fakturu predelal?
Jak to prosim myslite s tim jak se napise faktura?
Moc dekuji za reakce
Bohužel jsem nemyslel ohledne napsani faktury Vašeho dodavatele ale Vámi vystavenou fakturu, která půjde do Anglie. Váš dodavatel udělal daňový podvod v Rakousku - s tím vy už nic nenaděláte. Odvádět českou DPH na základě 10/4a = Rakousko - v tom má určitě pravdu a měl se tam tedy registrovat, když to ví.
Chtít po něm registraci v Rakousku je už pozdě. To jste měli chtít předtím než jste si ho objednali na stavbu stánku.
Já bych k tomu ještě dodal - pokud Vám to Čech fakturoval bez AT DPH, jeho problém, až na něj dojdou finančáci, budou ho muset naprášit (mají ohlašovací povinnost). Pro Vás jako příjemce služby, nepovinného k dani v AT je to jedno. S firmou GB se můžete dohodnout a udělat smlouvu místo na veletržní na reklamní služby, když to šikovně ošetříte smlouvou a zastřete faktický stav, budete fakturovat dle § 10/6/b reklamní službu do GB a tam půjde reverse-charge. Nechci Vás nabádat k podvodu, ale je to jen určitý způsob řešení....
Já jsem si moc početla.. chodila jsem na školení - na všechny daně, ale přiznávám, že nejhorší pro mě bylo DPH, já to vůbec nechápu,,vždycky si nějak případ zaškatulkuji a ono je to zase jinak..
Pánové jste šikovní, holt Vámto myslí logicky..
Děkuji Vámoběma.....
Blanka
>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>Já bych k tomu ještě dodal - pokud Vám to Čech
>>>>>>>>fakturoval bez AT DPH, jeho problém, až na něj dojdou
>>>>>>>>finančáci, budou ho muset naprášit (mají ohlašovací
>>>>>>Marku, hezky jsi to napsal... Jsem rád, že se do toho
>>>>>>někdo vyzná. Napíšeš mi na sebe kontakt
>>>>>
>>>>>Díky za Vaše reakce, tady je můj e-mail, nerad radím
>>>>>takové věci, ale když nás stát tak nehorázně drbe na
>>>>>daních a poplatcích a pak člověk vidí, jak miliardy
>>>>>tečou na podvodech do soukromých rukou... Občas
>>>>>potřeba se
>>>>>přizpůsobit době.
>>>>
>>>>Já jsem si moc početla.. chodila jsem na školení - na
>>>>všechny daně, ale přiznávám, že nejhorší pro mě bylo
>>>>DPH, já to vůbec nechápu,,vždycky si nějak případ
>>>>zaškatulkuji a ono je to zase jinak..
>>>>Pánové jste šikovní, holt Vámto myslí logicky..
>>>>Děkuji Vámoběma.....
>>>>
>>>>Blanka
>>>
>>>Blanko, ty jsi taky šikula!! Mi
>>
>>jo, jasně,, jsem to četla:))))))))))) jak jsem se
>>sekla:)))))))
>>
>Prosííím tě ... jedna chybička nebo částečná neznalost
>z nás nenadělá všeneumětela ;)
:)) jo to je fakt.. :))
ale nějak mi to v poslední době vázne...
např. doma dělám dvě firmy.. každá má svou licenci.. a nahrávala jsem si upgrade.. no? sice zůstaly ikony dvě. ale mám v obou data jedné firmy.. a ta druhá firma je fuč????
naštěstí jsem našla zálohu.. sice z 1. dubna.. ale jelikož to neumím nahrát zpět.. tedy data.. tak jsem včera večer, jak debil:))) dělalaa DPH v excelu:))))))))))
:))
tak se měj.. a díky... :))))))
Blanka
Český plátce DPH poskytuje službu na území Rakouska. Z čeho vyplývá, že by měl fakturovat s českým DPH? Protože poskytuje službu na území Rakouska (to znamená, že tam aktivně podniká) měl by tam být registrovaný k DPH dle rakouského zákona a Vám vystavit fakturu s rakouským DPH. Vy si pak to DPH můžete žádat nazpátek dle 8 direktivy.
Ohledně přefakturace na Anglii - protože vy jim poskytujete službu, budete jim to fakturovat s českým DPH. Angličané si pak můžou žádat o vrácení tohoto DPH v ČR.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2008 23:50
Prosim o radu.
Jsme cesky platce DPH a fakturuje-li mi dodavatel - take cesky platce DPH za sluzby - prace na vystave v Rakousku (monzaz, demontaz stanku), faktura od nej ma byt s DPH nebo bez DPH?
Dekuji za odpoved