Re: Obědy - krok za krokem - pro blbé
Já si fakturu (částku vč. DPH) rozdělím na dvě části - 55%, co platí zaměstnavatel, a zbylých 45%, co požaduji po zaměstnancích. Těch 45% zaúčtuji na straně MD na účet 335 (DPH nerozúčtovávám!).
Částku za zaměstnavatele rozúčtuju na základ daně (účet 527 na straně MD) a DPH (343 na straně MD). Vše zaúčtuji oproti 321 na straně DL.
Ve výplatách pak srážku ze mzdy na obědy zaúčtuji 331/335.
A úhradu faktury bank. převodem účtuji 321/221.
Vím, že někteří z faktury na obědy účtují celou částku nároku DPH a pak interním dokladem zaúčtují předpis zaměstnanci, ze kterého DPH zase odvedou, ale mně to přijde moc složité. Výsledek je stejný.
Hodně zdaru :-)
Re: Obědy - krok za krokem - pro blbé
Přesně tak. A zaměstnanec platí za obědy vč. DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
25. 4. 2008 10:10
Začínám s podvojným účetnictvím a něco je zatím nad mé síly. Můžete mi někdo krok za krokem vypsat všechny kroky po obdržení faktury za obědy, které kupujeme pro zaměstnance? Na jaké účty a kdy účtovat ( včetně částek, které jim strháváme ve výplatách)? Vím, že už se to tady řešilo, ale všechny odpovědi jsou pro lidi, kteří už o PÚ něco vědí. Velice děkuji za jakoukoli radu