Re: Co to je originál faktury?
Má tedy odběratel právo požadovat mnou fyzicky podepsanou fakturu?
Jsem povinen tento požadavek reflektovat?
Vím, že zákon tento požadavek nepředepisuje, ale na druhou stranu je to na férovosti obchodního vztahu odběratel-dodavatel a nechci se někoho dotknout.
To zní rozumně, na druhou stranu jde asi o to, že telekomy, elektrárny, plynárny... posílají faktury Českou poštou (byť bez podpisu a razítka), a já ji poslal emailem v PDF.
Proto takto asi argumentovat nemohu, to bych si nahrál do vlastní branky :-)
Toto jsem chtěl slyšet - tedy sice zákon nenařizuje podpis a razítko dodavatele, ale že nadstandardní obsah faktury je věc obchodní dohody mezi dodavatelem a odběratelem.
Mojí povinností tedy je, decentně předem odběratele upozornit, že faktury poštou neposílám, a že s tím musí počítat, nebo jít s objednávkou ke konkurenci.
Nenapadá Vás šikovná formulace, abych zákazníka neurazil, ale on pochopil, že má jít jinam, že mu prostě tu fakturu poštou nepošlu?
Já bych mu tu fakturu poštou klidně poslala, ale připočítala bych k ceně to poštovné. Ono je to někdy těžké. Sice platí, že "náš zákazník - náš pán", ale všeho s mírou! Já zákazníkovi klidně budu na fakturu kreslit ručně kytičky nebo zajíčky nebo cokoliv odshora až dolů, pokud mi tu práci navíc zaplatí :-)))
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2008 12:55
Dobrý den,
poslal jsem odběrateli fakturu emailem v PDF (vše náležitosti dle zákona obsahuje), ale odběratel mi odpověděl, abych mu "zaslal originál faktury".
Může mi někdo zkušenější vysvětlit, co to znamená "orginál faktury"?
Jestli tím dotyčný myslí zaslat fakturu Českou poštou v listinné podobě, můžu mu naúčtovat náklady? (10 Kč za známku, 50 haléřů za obálku, 2,50 Kč za vytištění tiskárnou)
Jsem OSVČ, neplátce DPH, vedu daňovou evidenci.
Děkuji pěkně.