Pracovní smlouva a důchod

• (neregistrovaný)

26. 4. 2008 14:17

Dobrý den všem.
    Chtěla bych Vás poprosit o pomoc při řešení maminčiny pracovní smlouvy.
    Chce šéfa požádat o sepsání nové pracovní smlouvy, proto Vás prosí o rady co by si měla připravit a na co by si měla dát pozor.
    Má jakousi smlouvu a dělá cca 250hod za 14000 kč.
    Když jí napíše 8 hod prac. dobu, může jí ten zbitek napsat jako prémie, ale jak to v té smlouvě ošetřit aby jí je opravdu dal.
    Já nějak nevím jak to přesně napsat, ale vy mě určitě pochopíte.
    Asi tekhle její šéf je jako všichni "když nemusí tak nedá a radši se něco vymyslí".
    Ještě jsem se chtěla zeptat z kolika let se počítá výše důchodu? Když mamka by měla jít v roce 2020.
    Díky moc za rady Jiřina

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 26. 4. 2008 14:56

yy (neregistrovaný)

Re: pracovní smlouva a důchod
      No nějak vašemu dotazu nerozumím. Pracovní smlouva se uzavírá při nástupu do zaměstnání, kdy vzniká pracovně právní vztah. Během trvání pracovního poměru se dávají jen dodatky ke stávající pracovní smlouvě nikdy ne nová. To by napřed museli ukončit stávající pracovní vztah a uzavřít nový. Navíc ujednání o platu nebo mzdě nebývají obsaženy v pracovní smlouvě, ale bývá vydán mzdový nebo platový výměr. Nároková je vždy tarifní nebo základní část platu, premie , odměny bývají vázány třeba na splnění úkolu apod. Těžko někde můžete zakotvit, že vám bude vyplácena odměna jen tak. Uvidíte, co vám poradí někdo další.

• 26. 4. 2008 15:23

Jiřina (neregistrovaný)

Omlouvám se, mamaka má smlouvu na dobu určitou o od 1.5.2008 bude sepisovat novou, jestli se to tak dá říct.

• 26. 4. 2008 16:39

yy (neregistrovaný)

No ale i tak se většinou dává dodatek ke stávající smlouvě, pokud ještě neuplynula celková doba 2 let, kdy může být doba určitá, potom jí může třeba jen prodloužit dodatkem pracovní smlouvu nebo dát změnu z doby určité na dobu neurčitou. Pořád tam nic nemusí být o penězích. Pozor na to. Nová smlouva by mohla být pro ni velmi nevýhodná v tom, že by jí mohl dát znovu zkušební dobu.Finance jsou opravdu většinou upravovány mzdovým výměrem a podle mne to nejde ošetřit jinak, než aby měla těch 14.000,- uveden jako základní plat - což si myslím tomu nic nebrání.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).