Re: Datumy? - DUZP x Datum zaúčtování
Tak možné to asi je, alespoň se Vám nebude lišit účetnictví od daňového přiznání k DPH, snad jen dejte pozor, aby jste nezaúčtovala něco s dřívějším datem, než je DUZP....a snad ještě, zkusila jste se zeptat tvůrce softwaru, zda-li tam není někde schováno okno pro DUZP a nestačilo by jej jen vytáhnout na obrazovku? Stalo se mi to totiž....
Mám ještě dotaz týkající se datumů, setkala jsem se s názorem, že dle § 6-8 zákona o UCE (což je věrné a poctivé zobrazení účetnictví) je nutné mít dva datumy. A to z toho důvodu, dorazí-li např. faktura v březnu, kde DUZP je leden, tak uživatel musí být schopný zaúčtovat danou fakturu v březnu, ale s DUZP lednovým.
Jaký máte na to názor?
A ještě jsem si vzpomněla na jeden případ, např. pořízení zboží z EU, kdy kurz pro výpočet DPH může být odlišný od kurzu zaúčtování (pokud si účetní jednotka ve své vnitřní směrnici nestanoví, že tyto kurzy budou stejné).
Uvažuji správně, že je tedy nutné mít dvě pole pro tyto datumy? A o který paragraf by jste se opřeli vy?
Díky za odpověď. Přeji všem hezké pondělí.
Co to máte za software? Pokud to tam nejde nastavit, tak pryč od něj! Rozumný software by měl evidovat:
a) účetní datum = datum, které určuje, do kterého období patří zadávaná faktura z hlediska daně z příjmů
b) datum DPH - nemusí být vždy shodné s účetním datem ad a)
c) datum fyzického zaúčtování = kdy to do pc opravdu zadáváte. Toto datum může být trochu skryté, ale v případě potřeby by mělo být taky dostupné aspoň pro nahlížení
d+e) u závazků a pohledávek byste měla mít ještě data vystavení + data splatnosti.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
27. 4. 2008 18:46
Dobrý den,
mám dotaz týkající se faktur přijatých.
Máme software, který umožňuje uživatelům zadat pouze jeden datum pro DUZP tak Datum zaúčtování daného dokladu.
Chci se zeptat, zda je možné mít pouze jedno pole pro určení dvou důležitých informací jako je DUZP tak datum zaúčtování?
Děkuji moc za Vaše reakce.
Petra