Re: nákup z Polska
účto Tichý neznám, ale v účetních programech dnes existuje samovyměření tzn. že máte fa bez DPH program vám to samovyměří interním dokladem takže jakoby odvedete a uplatníte zároveň.Musíte mít výdajový doklad na českou měnu z pokladny a příjmový doklad od firmy kde jste nakupoval a na fakrutu bych vyžadovla částku v CZK když jsem to platila v CZK.
Takže pokud jste Vy i dodavetel plátce DPH, samovyměříte si daň sami. Nejprve si ale stahněte kurz dle ČNB ( nebo jaký používáte ) a přepočítejte na Kč - takto zadáte také do pohledávek a závazků. Potom se dělá výpočet sdola - tzv. že základna pro výpočet DPH je cena celkem přepoštená na Kč - a to je DPH, které uvádíte na řádcích 220+320 DAP-v případě, že jste oba plátci!!!
Co se týče platby - můžete zaplatit i v korunách. Jen byste měli mít doklad o uhrazení. Když Vám vznikne kurzový rozdíl, doúčtujete.
Lucie
A co mám teda dělat, když nemám ten doklad ze směnárny. Jedině snad vypsat příjmový doklad do valutové pokladny,ne?
A to bych musela vypsat i výdajový z pokladny, nebo ne?
Prosím, jaké je nejlepší řešení? Nemám vůbec zkušenosti. Děkuji.
On to zaplatil v Kč, ale na faktuře to nikde není, tam je v cizí měně. Nevěděl, že to nejde platit v Kč, když na faktuře je cena v cizí měně. Teď to musím řešit já. Tak to vyřeším tím vkladem ve valutách. Takže jen vypíšu příjmový doklad na částku ve valutách?
tak buď ste to platili v cizí měně nebo v naší!!!! když v naší tak mějte přijmový doklad v CZK od dodavatele že platbu přijal a výdajový z vaší pokladny CZK. Jestli v cizí měně tak musíte nějak tu cizí měnu nakoupit což je doklad z banky či směnárny a pak výdajový doklad v cizí měně a příjmový doklad od dodavatele v cizí měně vztahující se k určité faktuře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 4. 2008 12:45
Dobrý den, jsme plátci dph, vedeme daňovou evidenci. Nakoupili jsme zboží z Polska (cena bez dph) a budeme ho provávat.
Co vše musím udělat a jak? Nemám zkušenosti.
A navíc nemám ani doklad ze směnárny o nákupu valut. Na faktuře (v hotovosti) je částka v cizí měně, ale bylo to placeno v Kč. Ale nemám k tomu žádný doklad. Prostě jen fakturu za hotové s cenou v cizí měně.
Prosím poraďte. Děkuji.
(Mám program Účto Tichý a spol.)