Re: Lidi mi neplatí faktury
ad L.: u dobírek nečekáte na připsání platby.
Situaci určitě řešte tak jak jste ji popsal - emailem zaslat výzvu k platbě a počkat až se úhrada objeví na Vašem účtu nebo Vám zákazník pošle kopii platebního příkazu. Jde o to jak moc rychle na tu službu chvátá.
Provozuji také internetový obchod ale se zbožím a většina zboží je odesílána dobírkou, stává se že se i dobírky vrátí a platí se pak zbytečně poštovné.
Bohužel nejde o zboží, ale službu (překlady). Neznámý zákazník si telefonicky/mailem objedná překlad, expresní či dokonce urgentní, není čas čekat na bankovní převod (překlad požadují do několika hodin).
Překlad pošlu a osoba se už neozve, samozřejmě ani nezaplatí.
Takových neplatičů již eviduji desítky. Na žádné efektivní a rychlé schéma jsem zatím nepřišel.
Navrhuju 5 možností
1) Zkuste službu PayPal - je rozšířená po celém světě, velmi spolehlivá a rychlá, viz https://www.paypal.com/ to poslední písmenko je L tj.PAYPAL
2) U nás v ČR se teď zavádí něco podobného - jmenuje se to PaySec , ale je v počátcích a ohlasy jsou vlažné :-/
3) Existuje i PayPay - pozor, neplést se světoznámým PayPaL . S paypay zkušenosti nemám, ale koukněte se na http://www.paypay.com/
4) Ještě můžete zkusit: Založit si účet u nějaké banky, která připisuje platby hned - možná eBanka nebo mBank ? nevím jistě, informujte se.
5) Nebo se dá platit smskami - ale větší část té platby spadne do kapsy mobilnímu operátorovi, takže by se to zákazníkům prodražilo. Ale to už je jejich věc. Pokud jim nabídnete víc alternativ a oni si vyberou zrovna tuhle, je to na nich :-)
Myslím si že to lze touto formou uskutečnit.Je jen na domluvě mezi oběma partnery.
Mnoho menších firem to u nových zákazníků, se kterými ještě neobchodovali takto dělá nebo si bere alespoň zálohy.
V případě,že jejich obchodní vztahy trvají a jsou bezproblémové tak se vracejí k zaběhlejší situaci kdy poskytnou službu nebo zboží na fakturu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 4. 2008 12:55
Jsem ŽL, nejsem plátce DPH, vedu DE. Poskytuji služby přes internet, se zákazníky se vůbec nevidím. Bohužel se mi hromadí nezaplacené faktury, protože jde o malé částky (stokoruny, tisícikoruny), nemá smysl je vymáhat.
Abych se vyhnul neplatičům, je možné situaci řešit následovně?
1. pošlu e-mailem výzvu k platbě, klient zaplatí a pošle mi emailem kopii platebního příkazu
2. poskytnu službu
3. teprve, když na bankovní účet dostanu zaplaceno, posílat ostrou fakturu