Re: Nemám nárok na vyšší vdovský důchod?
Také se na to dívám tak, že Vy máte svůj vlastní důchod, který vychází z výdělků, kterých jste v rozhodném období dosáhla Vy. A to, že máte vdovský důchod nižší než třeba jiná vdova je podle mě dáno tím, že manžel zemřel již dávno a dále již žádných zvyšujících se výdělků nedosahoval a jak sama píšete, valorizuje se nízká počáteční částka. Možná že to někdo vysvětlí přesněji.
pokud máte jakékoliv pochybnosti, obraťte se na OSSZ, důchodové oddělení, oni Vám určitě podají vyčerpávající odpověď a vysvětlí Vám výpočet Vašeho důchodu, popř. Vás odkáží kam se máte obrátit se žádostí o dávky (1688 Kč není ani částka ŽM )
No a co , že to není částka ŽM, při souběhu důchodů je to normální částka. Můj otec má vdovecký důchod 1.599,- Kč a taky pracoval 45 let a maminka 42 roků. To je částka na vdovecký důchod při souběhu důchodů úplně normální a s ŽM nemá nic společného. Byl by to problém, kdyby to byl jediný příjem.
Zákonem 267/2006 Sb. byl do důch. zákona vložen nový § 82a, ve kterém se řeší případy vdov, jejichž manžel zemřel před 1.1.1996 a pro souběh starobního a vdovského důchodu jim nebyl přiznán před 1.1.1996 celý vdovský důchod, ale jen část do výše "stropu".
Doplatky u vdov, u kterých trval nárok na vdovský důchod k 1.7.2006, se prováděly na žádost - obraťte se na svoji OSSZ.
Podle mne je nejnižší star. důchod 2 470,- Kč (1700 zákl. výměra + nejméně 770,- Kč proc. výměra) - samozřejmě při splnění základní podmínky (věk a nejméně 25 let pojištění).
Ale ona má svůj starobní důchod, vdovský důchod činí 1.688,- Kčs je 50% procentní výměry starobního důchodu, který by měl manžel . Je to v podstatě 25%, protože při souběhu starobního a vdovského důchodu je vyplácí ten vyšší a 50% nároku procentní výměry vdovského důchodu. Teď jsme to měli čerstvě v rodině, z důchodu cca 9.000,- při souběhu se starobním důchodem, činí vdovský důchod cca 1.600,- Kč, což je zcela v souladu s celorepublikovým průměrem. Nemá o nic míň, než ostatní vdovy.
>>>>>>>>>>>>zanedbatelné
>>>>>>>>zvýšení. V současné době činí výměra vdovského
>>>>>>>>důchodu
>>>>>>>>pouhých 1688 Kč.
>>>>>>>>Je to k pláči. Ženy, které celý život nepracovaly,
>>>>>>>>dostávají vyšší důchody a jiné podpory, kdežto já,
>>>>>>>>protože jsem odpracovala 40 let ve vyšších funkcích,
>>>>>>>>mám
>>>>>>>>vdovskou almužnu.
>>>>>>>
>>>>
>>>>>pokud máte jakékoliv pochybnosti, obraťte se na OSSZ,
>>>>>důchodové oddělení, oni Vám určitě podají
>>>>>vyčerpávající odpověď a vysvětlí Vám výpočet Vašeho
>>>>>důchodu, popř.
>>>>>Vás odkáží kam se máte obrátit se žádostí o dávky
>>>>>(1688 Kč není ani částka ŽM )
>>>>
>>>asi jsem špatně četla dotaz - pochopila jsem, že je
>>>tato částka její jediný příjem (zase až tak dalece
>>>důchodové zákony neznám, takže nevím, zda není nějaký
>>>minimum. důchod, který musí star.důchodce dostat)
>>
>>Zákonem 267/2006 Sb. byl do důch. zákona vložen nový
>>§
>>82a, ve kterém se řeší případy vdov, jejichž manžel
>>zemřel před 1.1.1996 a pro souběh starobního a
>>vdovského
>>důchodu jim nebyl přiznán před 1.1.1996 celý vdovský
>>důchod, ale jen část do výše "stropu".
>>Doplatky u vdov, u kterých trval nárok na vdovský
>>důchod k 1.7.2006, se prováděly na žádost - obraťte se
>>na
>>svoji OSSZ.
>>Podle mne je nejnižší star. důchod 2 470,- Kč (1700
>>zákl. výměra + nejméně 770,- Kč proc. výměra) -
>>samozřejmě při splnění základní podmínky (věk a
>>nejméně 25 let
>>pojištění).
>
>Ale ona má svůj starobní důchod, vdovský důchod činí
>1.688,- Kčs je 50% procentní výměry starobního důchodu,
>který by měl manžel . Je to v podstatě 25%, protože
>při souběhu starobního a vdovského důchodu je vyplácí
>ten vyšší a 50% nároku procentní výměry vdovského
>důchodu. Teď jsme to měli čerstvě v rodině, z důchodu cca
>9.000,- při souběhu se starobním důchodem, činí vdovský
>důchod cca 1.600,- Kč, což je zcela v souladu s
>celorepublikovým průměrem. Nemá o nic míň, než ostatní
>vdovy.
Nehodnotím, jestli má hodně nebo málo. Jen jsem chtěla upozornit na tuto možnost. Ani nevím, jestli ČSSZ sama vyhledává vdovy se "zastropovaným" vd. důchodem nebo si to vdova musí sama vyřídit.Zákon říká,že "zvýšení vdovského důchodu o částku rozdílu se provede na žádost ...".
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
28. 4. 2008 16:44
Po smrti manžela jsem pobírala vdovský důchod při péči o 2 nezaopatřené děti od r. 1969 do do r. 1977. Potom až od r. 1992 při odchodu do důchodu v 58 letech. Vdovský důchod, po celé roky nevalorizovaný, mi byl přiznán ve výši 650 Kč. (Vzhledem k rozdílným hodnotám a kupní síle platů v r. 69 ve srovnání s r. 92, se mi už tehdy zdál výpočet nespravedlivě nízký, ale na správě sociálního pojištění jsem nic nepořídila.) Zmíněných 650 Kč bylo od r. 1992 sice valorizováno, ovšem vzhledem k nízké počáteční výši to představovalo zanedbatelné zvýšení. V současné době činí výměra vdovského důchodu pouhých 1688 Kč.
Je to k pláči. Ženy, které celý život nepracovaly, dostávají vyšší důchody a jiné podpory, kdežto já, protože jsem odpracovala 40 let ve vyšších funkcích, mám vdovskou almužnu.