Plný inval. důchod X nemocenská

• (neregistrovaný)

29. 4. 2008 8:06

Přišlo mi sdělení ČSSZ, že našemu zaměstnanci se přiznává od 14.6.2008 PID. Dále je tam upozornění, že podle § 93 z. č. 582/91 Sb. mu od tohoto dne nenáleží nemocenská. Když jsem se na zákon dívala, zjistila jsem, že tento paragraf byl již zrušen, nevíte, čím byl nahrazen?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2008 15:59

Jana (neregistrovaný)

Re: Plný inval. důchod X nemocenská
      u PID musíte vědět, kdy vám rozhodnutí do organizace došlo, protože můžete ještě měsíc po došlém rozhodnutí vyplácet dávky, ale pozor nesmí být překročena podpůrčí doba.

• 30. 4. 2008 7:53

Dáša3 (neregistrovaný)

Sdělení došlo 28.4. a stojí v něm: "ČSSZ oznamuje, že XY, jemuž vyplácíte nemocenské, přiznává od 14.6. plný inv. důchod. Upozorňujeme proto ještě před vydáním rozhodnutí, že podle § 93 zák. č. 582/91 Sb. v platném znění o organizaci a provádění soc. zabezpečení jmenovanému nenáleží nemocenské ode dne přiznání důchodu." Z toho odvozuji, že nemocenské můžu vyplácet až do 13.6., ale vzhledem k tomu že uvedený paragraf již neplatí, nevím kde si to mám nastudovat v zákoně. Chtěla jsem si zde ujasnit situaci, než budu volat na OSSZ. Neví někdo, prosím, ten §?

• 30. 4. 2008 8:12

J (neregistrovaný)

§ 15 odst.3 zák.54/1956 Sb.
      Nemocenské se poskytuje od čtvrtého prvního kalendářního dne pracovní neschopnosti do skončení pracovní neschopnosti nebo do uznání invalidity nebo částečné invalidity.

• 30. 4. 2008 14:09

LeaX (neregistrovaný)

§ 93 (ve znění do 31.12.2008)

(1) Požádal-li zaměstnanec neschopný práce o plný invalidní nebo částečný invalidní důchod dříve, než došlo k zahájení řízení podle § 94, a některý z těchto důchodů mu byl přiznán, zastaví se mu výplata nemocenského ode dne, k němuž byl stanoven počátek výplaty přiznaného důchodu, pokud podpůrčí doba plynoucí podle předpisů o nemocenském pojištění neskončila již dříve.

(2) Rozhodnutí o přiznání plného invalidního nebo částečného invalidního důchodu doručí Česká správa sociálního zabezpečení zaměstnanci neschopnému práce a okresní správě sociálního zabezpečení, jejímž prostřednictvím byla žádost o plný invalidní nebo částečný invalidní důchod předána České správě sociálního zabezpečení. Organizaci, popřípadě jinému plátci nemocenského, oznámí Česká správa sociálního zabezpečení den, od něhož byl tento důchod přiznán.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).