Re: Plný inval. důchod X nemocenská
Sdělení došlo 28.4. a stojí v něm: "ČSSZ oznamuje, že XY, jemuž vyplácíte nemocenské, přiznává od 14.6. plný inv. důchod. Upozorňujeme proto ještě před vydáním rozhodnutí, že podle § 93 zák. č. 582/91 Sb. v platném znění o organizaci a provádění soc. zabezpečení jmenovanému nenáleží nemocenské ode dne přiznání důchodu." Z toho odvozuji, že nemocenské můžu vyplácet až do 13.6., ale vzhledem k tomu že uvedený paragraf již neplatí, nevím kde si to mám nastudovat v zákoně. Chtěla jsem si zde ujasnit situaci, než budu volat na OSSZ. Neví někdo, prosím, ten §?
§ 15 odst.3 zák.54/1956 Sb.
Nemocenské se poskytuje od čtvrtého prvního kalendářního dne pracovní neschopnosti do skončení pracovní neschopnosti nebo do uznání invalidity nebo částečné invalidity.
§ 93 (ve znění do 31.12.2008)
(1) Požádal-li zaměstnanec neschopný práce o plný invalidní nebo částečný invalidní důchod dříve, než došlo k zahájení řízení podle § 94, a některý z těchto důchodů mu byl přiznán, zastaví se mu výplata nemocenského ode dne, k němuž byl stanoven počátek výplaty přiznaného důchodu, pokud podpůrčí doba plynoucí podle předpisů o nemocenském pojištění neskončila již dříve.
(2) Rozhodnutí o přiznání plného invalidního nebo částečného invalidního důchodu doručí Česká správa sociálního zabezpečení zaměstnanci neschopnému práce a okresní správě sociálního zabezpečení, jejímž prostřednictvím byla žádost o plný invalidní nebo částečný invalidní důchod předána České správě sociálního zabezpečení. Organizaci, popřípadě jinému plátci nemocenského, oznámí Česká správa sociálního zabezpečení den, od něhož byl tento důchod přiznán.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 4. 2008 8:06
Přišlo mi sdělení ČSSZ, že našemu zaměstnanci se přiznává od 14.6.2008 PID. Dále je tam upozornění, že podle § 93 z. č. 582/91 Sb. mu od tohoto dne nenáleží nemocenská. Když jsem se na zákon dívala, zjistila jsem, že tento paragraf byl již zrušen, nevíte, čím byl nahrazen?