Re: neplacené volno
>>Když chce zaměstnanec nepl. volno a je přitom OSVČ a
>>platí si sám zálohy na ZP, stačí čestné prohlášení
>>aby
>>zaměstnavatel nemusel platit nic?
Ano, pokud je Váš zaměstnanec současně OSVČ a doloží Vám, že platí zálohy ve výši alespoň minim. zp pro OSVČ ,nemusí být dodržen minim. VZ pro odvod ZP jako u ostatních zaměstnanců ani při poskytnutí nepl. volna bez náhrady příjmu.
>dobrý den, pokud se jedná o OSVČ a u zaměstnavatele je
>tedy "zaměstnán" na živnostenský list, tak jeho
>neplacené volno Vás vůbec nezajímá, protože to není Váš
>zaměstnanec,taky za něj nic neodvádíte jako u klasického
>zaměstnance.
Mně teda, když jsem volala na zdravotní pojišťovnu, řekli, že za dny neplaceného volna se vždy navyšuje vyměřovací základ a odvádí zdravotní pojištění navíc, i když si v tom samém měsíci vydělá více než minimální mzdu. Udělala jsem to tak. To platí pro zaměstnance.
Rozumím tomu také tak:pokud pracovní volno bez náhrady příjmu trvaly po dobu kratší než celý měsíc, připočte se v tomto zaměstnání k úhrnu příjmů započitatelných do vyměřovacího základu za každý kalendářní den, který trvalo pracovní volno poměrná část minimální mzdy připadající na jeden kalendářní den v daném měsíci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
29. 4. 2008 17:06
Když chce zaměstnanec nepl. volno a je přitom OSVČ a platí si sám zálohy na ZP, stačí čestné prohlášení aby zaměstnavatel nemusel platit nic?