Vypořádání po rozvodu

• (neregistrovaný)

30. 4. 2008 7:59

Před rozvodem jsme s bývalým manželem uzavřeli dohodu o vypořádání, kde jsme nemovitost( chalupa) z původního SJM ---"převedeli" na 1/2 vlastním já a 1/2 vlastní můj bývalý manžel. Nyní jsme již c.2 roky rozvedeni.
    Jelikož mi býv. manžel už c. 2 roky znemožňuje přístup k nemovitosti--a to např. formou znemožnění přístupu do něktrerých místnosti, odpojení elektřiny, odpojení vody... (smlouva s dodavateli těchto slžužeb byly psány na býv. manžela a tudíž pokud on nezruš vše sám dobrovolně----nemůžu se já přihlásit k placení záloh atd.) Navrhla jsem mu vyrovnání formou buď prodeje nemovitosti a rozdělení výnosu z prodeje na 1/2 mezi oběma nebo ať mne vyplatí 1/2 třžního odhadu ceny nemov. Jelikož nehodlá přistoupit ani na jendu variantu a dle jeho slov nechá nemov. raději zchátrat----prosím o radu, jakou právní cestou se mohu domoci svého práva --buď o prodej nemov. či vyplacení podílu.

děkuji

Nela

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2008 8:13

P. (neregistrovaný)

Re: vypořádání po rozvodu
      pokud jste podílový spoluvlastníci každý vlastníte 1/2 nemovistosti a nemáte určeny jakou polovinu což je podílové vlastnictví dle podílu na nemovistosti, nesmí ani jeden vlastník druhého jakkoli omezovat na vlastnických právech. Tj. co dělá váš býv. muž dělat nemůže.Jelikož máte oba vůči sobě předkupní právo, prokazatelně nejlépe doporučeným dopis ho vyzvěte k tomu že od něj buď nemovistost odkoupíte za např. 1/2 tržního odhadu a nebo mu prokazatelně nabídněte odprodej své poloviny nejlépe za 1/2 tržního odhadu, pokud toto prokážete že jste mu udělila předkupní právo může pak 1/2 prodat třetí osobě ale za stejných podmínek které jste nabídla manželovi tj. spoluvlástníkovi nemovistoti..

• 30. 4. 2008 10:38

nela (neregistrovaný)

Děkuji za odpověď.

Tato varianta--doporučeného dopisu mne taky napadla. Můžu ale v dopise požadovat po něm termín( např do 30 dnů), do kdy má mi odpověď pro jakou např. variantu se rozhodl?

Zároveň, jaké je nelepší důkazní podstata, že mi brání v uživání a ne nemá zájem situaci řešit?

děkuji a přeji hezký den

>>
      >>Nela
      >
      >pokud jste podílový spoluvlastníci každý vlastníte 1/2
      >nemovistosti a nemáte určeny jakou polovinu což je
      >podílové vlastnictví dle podílu na nemovistosti, nesmí
      >ani jeden vlastník druhého jakkoli omezovat na
      >vlastnických právech. Tj. co dělá váš býv. muž dělat
      >nemůže.Jelikož máte oba vůči sobě předkupní právo, prokazatelně
      >nejlépe doporučeným dopis ho vyzvěte k tomu že od něj
      >buď nemovistost odkoupíte za např. 1/2 tržního odhadu
      >a nebo mu prokazatelně nabídněte odprodej své poloviny
      >nejlépe za 1/2 tržního odhadu, pokud toto prokážete že
      >jste mu udělila předkupní právo může pak 1/2 prodat
      >třetí osobě ale za stejných podmínek které jste nabídla
      >manželovi tj. spoluvlástníkovi nemovistoti..

• 30. 4. 2008 10:47

pája (neregistrovaný)

Tento problém řeší obč.zák. v §§ 136 a násl. Viděl bych to podle Vašeho vyjádření na § 142- když se nemůžete dohodnout, podejte na soud návrh na vypořádání a zrušení spoluvlastnictví a soud, nejde-li dobře věc rozdělit, přikáže nemovitost za úhradu jednomu z Vás a budete mít pokoj. Je pravda, že tržní hodnota té poloviny by byla asi vyšší, protože soud bude vycházet ze znal.posudku přui rozhodování o náhradě.
      Jinou možnost nevidím.
      Že by někdo koupil tu Vaši polovinu, pokud nebude dotyčný reagovat na nabídku a návrh dohody z Vaší strany, o tom silně pochybuji.

• 30. 4. 2008 11:04

Monika (neregistrovaný)

Ten případ znám se spoluvlastníkem nebyla řeč, dělal jen naschvály a tak mu druhý spoluvlastník nabídl odkup jeho 1/2 za tržní cenu doporučeným dopisem aby se k datu vyjádřil vyjádřil se že mu svojí polovinu neprodá.Tak poslal druhý doporučený dopis že mu tedy nabízí aby on odkoupil jeho polovinu za 1/2 tržní ceny popř. ceny na které se dohodnout i tady dal termín a dotyčný mu odpověděl že o odkup jeho poloviny nemá zájem.Tudíž druhý spoluvlastník se domluvil s realitní kanceláří a ta jeho podíl na nemovitosti odkoupila a netrvalo dlouho a se svými právníky ho z té nemovitosti vyštípaly.

• 30. 4. 2008 11:09

pája (neregistrovaný)

I toto je možné,já jsem jen pochyboval, ale nevylučuji, pokud by byl objekt trochu atraktivní a realitka měla zájem, proč ne?

• 30. 4. 2008 11:37

nela (neregistrovaný)

mockrát děkuji za zkušenosti.
      Nela

>Ten případ znám se spoluvlastníkem nebyla řeč, dělal
      >jen naschvály a tak mu druhý spoluvlastník nabídl odkup
      >jeho 1/2 za tržní cenu doporučeným dopisem aby se k
      >datu vyjádřil vyjádřil se že mu svojí polovinu
      >neprodá.Tak poslal druhý doporučený dopis že mu tedy nabízí
      >aby on odkoupil jeho polovinu za 1/2 tržní ceny popř.
      >ceny na které se dohodnout i tady dal termín a dotyčný
      >mu odpověděl že o odkup jeho poloviny nemá zájem.Tudíž
      >druhý spoluvlastník se domluvil s realitní kanceláří a
      >ta jeho podíl na nemovitosti odkoupila a netrvalo
      >dlouho a se svými právníky ho z té nemovitosti vyštípaly.

• 30. 4. 2008 8:16

P. (neregistrovaný)

>Před rozvodem jsme s bývalým manželem uzavřeli dohodu
      >o vypořádání, kde jsme nemovitost( chalupa) z
      >původního SJM ---"převedeli" na 1/2 vlastním já a 1/2 vlastní
      >můj bývalý manžel. Nyní jsme již c.2 roky rozvedeni.
      >Jelikož mi býv. manžel už c. 2 roky znemožňuje přístup
      >k nemovitosti--a to např. formou znemožnění přístupu
      >do něktrerých místnosti, odpojení elektřiny, odpojení
      >vody... (smlouva s dodavateli těchto slžužeb byly psány
      >na býv. manžela a tudíž pokud on nezruš vše sám
      >dobrovolně----nemůžu se já přihlásit k placení záloh atd.)
      >Navrhla jsem mu vyrovnání formou buď prodeje
      >nemovitosti a rozdělení výnosu z prodeje na 1/2 mezi oběma nebo
      >ať mne vyplatí 1/2 třžního odhadu ceny nemov. Jelikož
      >nehodlá přistoupit ani na jendu variantu a dle jeho
      >slov nechá nemov. raději zchátrat----prosím o radu,
      >jakou právní cestou se mohu domoci svého práva --buď o
      >prodej nemov. či vyplacení podílu.
      >
      >Toto se klasicky děje zkuste nabídnout nemovitost realitní kanceláři jsou to spekulanti rádi třeba 1/2 odkoupí a pak váš býv manžel uvidí jak rychle jim jeho polovinu prodá.jelikož on je povinen stejně jako vy nebo jiný vlastník spoluvlastník nemovitosti ji řádně spravovat a jeho výrok že ji nechá schátrat je trochu zcestný.takže radím právní poradu a myslím že když si zatím půjdete kdo zapláče bude on

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).