Hlavní navigace

Zahr. cest. náhrady jakým kurzem?

  • (neregistrovaný)

    30. 4. 2008 10:14

    dobrý den, není mi úplně jasné, jak se účtují cestovní náhrady v cizí měně. Pro zaúčtování do účetnictví interním dokladem použiji kurz ze dne nástupu na cestu. Později vyplácím v cizí měně z valutové pokladny a tam do pokladního dokladu použiji denní kurz a dopočítám kurzový rozdíl, nebo do pokladní dokladu použiji původní kurz ze začátku cesty a tím žádný kurzový rozdíl nevznikne?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2008 10:43

      zdv (neregistrovaný)

      Re: zahr. cest. náhrady jakým kurzem?
      Je nutné rozlišovat zaúčtování do účetnictví (kurzem dle interní směrnice - viz druhý můj druhý odstavec) a vyúčtování směrem k zaměstnanci: to musí být pouze v souladu se sedmou částí Zákoníku práce (kurzem ČNB dne vyplacení zálohy nebo kurzem dne nástupu na cestu při neposkytnutí zálohy nebo když zálohu nahrazuje platební karta), podívejte se na příslušné paragrafy Zákoníku práce. Též je možnost použít pro vyúčtování kurz dle dokladu o směně v zahraničí, který zaměstnanec přiloží.

      Já jsem si pro zjednodušení dala do směrnice, že zaúčtování cestovních náhrad a přiložených dokladů se provádí kurzem shodným s kurzem vyúčtování pro zaměstnance dle Zákoníku práce. Tím si dost eliminuju kurzové rozdíly, ale stejně nějaké zůstanou (např.při nákupu cizí měny do pokladny za účelem vyplacení zálohy).

      Doporučuji detailně popsat v interní směrnici.

    • 30. 4. 2008 11:07

      jp (neregistrovaný)

      Re: zahr. cest. náhrady jakým kurzem?
      Jestli jsem správně pochopila, tak kurz ze začátku cesty (zálohy) by se použil pouze v případě pokud bych zaměstnanci náhrady vyplácela v Kč. Skoro veškeré zahraniční náhrady vyplácíme v cizí měně. Takže je možný postup, že do účetnictví použiji denní kurz přímo dne , kdy cestovní doklad zaúčtuji a zároveň vyplatím, tím se vyhnu kurzovému rozdílu?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).