Re: DPP – odměna v eurech
Podle mne nemůže, protože § 142 ZP odst. 1 říká:
Mzda se vyplácí v zákonných penězích dle zák. o ČNB,je to ve společných ustanoveních o mzdě, platu a odměně z dohod, čili to podle mne platí i na odměnu z DPP.
tohle jsem našel v komentáři k ZP:
Výplata mzdy v cizí měně se umožní k zajištění oprávněných zájmů zaměstnance pouze v případě, máli místo výkonu práce v zahraničí a souhlasíli s touto formou výplaty. V zájmu zamezení spekulací se dále stanoví náležitosti přepočtu cizí měny, ve které je mzda poskytována, na Kč.
Re: DPP – odměna v eurech
citace zák. č. 6/1993,§ 16, z toho jsem vycházel.
§ 16
(1) Platné bankovky a mince vydane Českou ná-
rodní bankou jsou zakonnymi penezi ve své nominální
hodnote prÏi vsech platbach na uzemí Česke republiky.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 4. 2008 10:57
Dobrý den, může česká firma uzavřít s českým zaměstnancem DPP s uvedenou odměnou v Eurech? Jak postupovat při výpočtu zálohy na daň z příjmu? Jedná se o odměnu cca 2900 Eur, prohlášení podepsané nebude. Lze eura aktuálním kursem ke dni výpočtu převést na Kč, vypočítat zálohu na daň a poté vypočtenou čistou odměnu opět aktuálním kursem ke dni výplaty převést na Eura a ty zaměstnanci vyplatit? Mohl by se také použít čtvrtletní kurz, jestliže ho firma ve svém účetnictví používá? A jak to bude s potvrzením o zdanitelných příjmech, bude vystaveno v Kč nebo v Eurech? Děkuji za odpověď. I. S.