DPP – odměna v eurech

• (neregistrovaný)

30. 4. 2008 10:57

Dobrý den, může česká firma uzavřít s českým zaměstnancem DPP s uvedenou odměnou v Eurech? Jak postupovat při výpočtu zálohy na daň z příjmu? Jedná se o odměnu cca 2900 Eur, prohlášení podepsané nebude. Lze eura aktuálním kursem ke dni výpočtu převést na Kč, vypočítat zálohu na daň a poté vypočtenou čistou odměnu opět aktuálním kursem ke dni výplaty převést na Eura a ty zaměstnanci vyplatit? Mohl by se také použít čtvrtletní kurz, jestliže ho firma ve svém účetnictví používá? A jak to bude s potvrzením o zdanitelných příjmech, bude vystaveno v Kč nebo v Eurech? Děkuji za odpověď. I. S.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2008 11:15

pája (neregistrovaný)

Re: DPP – odměna v eurech
      Podle mne nemůže, protože § 142 ZP odst. 1 říká:
      Mzda se vyplácí v zákonných penězích dle zák. o ČNB,je to ve společných ustanoveních o mzdě, platu a odměně z dohod, čili to podle mne platí i na odměnu z DPP.
      tohle jsem našel v komentáři k ZP:
      Výplata mzdy v cizí měně se umožní k zajištění oprávněných zájmů zaměstnance pouze v případě, máli místo výkonu práce v zahraničí a souhlasíli s touto formou výplaty. V zájmu zamezení spekulací se dále stanoví náležitosti přepočtu cizí měny, ve které je mzda poskytována, na Kč.

• 30. 4. 2008 13:38

pája (neregistrovaný)

Re: DPP – odměna v eurech
      citace zák. č. 6/1993,§ 16, z toho jsem vycházel.
      § 16
      (1) Platné bankovky a mince vydane Českou ná-
      rodní bankou jsou zakonnymi penezi ve své nominální
      hodnote prÏi vsech platbach na uzemí Česke republiky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).