Re: Placení zálohy na daň OSVČ
Začnete-li podnikat, a nebudete mít u toho zároveň nějaké zaměstnání ( to je důležité - protože jinak je to zase úplně jinak), budete platit daň až po přiznání k dani, které se provádí až po skončení roku.Šazba daně z příjmu je stejná, takže ano - 15 %, odpočty a slevu, ev.slevy na dani. Zálohy se pak platí až po přiznání,ale ne vždy , pouze pokud dosáhnete určité daň.povinnosti. Pojištění - zdravotní začnete platit zálohy a to hned
v minim. výši výši určené zákonem pro OSVČ a po podání přiznání k dani a podání Přehledu pro ZP rozdíl vyrovnáte a dál podle výše příjmů platíte opět zálohy do dalšího podání.
Pojištění - sociální -budete platit zálohy určené pro OSVČ hlavní
( nejste-li OSVČ vedlejší - např. student,důchodce, příjemce RP nebo zaměstnanec s příjmy nižšími než je předeps.limit za rok) opět do doby podání Přehledu pro OSSZ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
30. 4. 2008 11:21
Dobrý den, chtěla jsem se zaptat. Pokud budu chtít podnikat a příjem budu mít vyplácený formou Fa, já z ní odvedu SP,ZP (částky mám zjištěny), ale nevím zda musím odvádět i zálohu na daň. Je stanoveno nějaké procento nebo platí stejně, jak pro zaměstnance 15% mínus slevy na dani. Děkuji