Re: Rodičovská dovolená
Zůstanete ale osobou, která celodennně pečuje o jedno dítě do sedmi let a nebo o dvě z nichž jedno je do 15 let.Za ty je plátcem ZP stát. Co se týká sociál.pojištění neplatí se v žádném případě, pokud nemáte příjmy.Takže Vám jde jen o zdr.poj., do soc.pojištění ( do doby odpracované pro důchodové účely)se Vám počítá doba péče o dítě.
Takže se nic neděje, jen se po dvou letech přihlásím na ZP , že jsem osoba, která pečuje o dítě do 7 let. Na socku se hlásit nemusím. A v práci taky nic, jen si v případě potřeby prodloužím rodičovskou dovolenou po 2 letech na 3 roky... A ještě jedna otázka - kdybych začala podnikat, musím ze svých příjmu platit sociální ( to vím) , ale musím i zdravotní, když při podnikání budu na rodičovské dovolené? Díky
Hlavně musíte zaplatit z příjmů zdr.poj. , Soc.poj. až podle toho, jakých příjmů budete dosahovat za rok. Oboje až po přiznání k dani.
Na zdravotní pojišťovnu nic hlásí nemusí a vlastně ani nemůže, protože přeci bude v zaměstnání čerpat do tří let rodičovskou dovolenou - takže bude nahlášená zaměstnavatelem jako matka na rodičovské dovolené. Jako osoba pečující o dítě se mohla nahlásit jenom v případě, že by ani nepobírala rodičovský příspěvek, ani nečerpala rodičovskou dovolenou, tyhle dva důvody mají přednost.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Město omylem zvýšilo daň z nemovitostí u bytů, pokusilo se to hodit na berňák
Dva květnové svátky před námi. Během kterého nakoupíte a během kterého nikoli?
Jako vstup na ligu zdarma? Lidé cupují kulturu pro všechny a bojí se o kvalitu muzeí
Fond dal facku všem občanům ČR, ti totiž nakonec dotace pro Agrofert nejspíše zaplatí
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
30. 4. 2008 12:42
Prosím poraďte mi někdo... Pořád se nemůžu rozhodnout, na kolik let si zvolit rodič.dovolenou. Splňuji podmínky i pro 2 roky. Ale slyšela jsem, že pokud bych si vzala rodičák na 2 roky, tak mi ten poslední ( třetí rok) nikdo neplatí soc.a zdrav.pojištění... Je to pravda? V práci jsem si zatím napsala žádost o rodičovskou dovolenou na 2 roky, s tím, že si to po dvou letech můžu prodloužit do 3.roku. V pondělí jdu na socku a musím se už rozhodnout...