Re: Jak se proplácí náhradní volno
Naši zaměstnanci jsou odměňovaní hodinovou nebo úkolovou mzdou, takže pokud dělají déle a hned v tom měsíci si vezmou náhradní volno, dostanou prostě zaplaceno to, co odpracovali. Pokud si náhradní volno vybírají až následujícím měsíci, tak v tom měsíci, kdy pracovali déle, dostanou zaplaceno všechno co odpracovali a v následujícím měsíci zase dostanou zaplaceno vše, co odpracovali. Placení vybírání náhradní volno průměrem je nesmysl, vždyť to, co odpracovali, přece dostanou zaplaceno. Do docházky v ten den uvedu "náhradní volno x hodin".
Pokud by byli odměňováni měsíční mzdou, lze to dělat tak, že v měsíci, kdy dělali déle, jim dáte jejich měsíční mzdu nenavýšenou a v měsíci, kdy dělali méně (vybírali náhradní volno) jim zase dáte celou měsíční mzdu (neponíženou).
Má to háček. Vy uděláte záznam, že byl v práci, i když tam ve skutečnosti nebyl. A on bude mít úraz... A jak budete zaznamenávat dobu, kdy pracoval déle? Jakože tam nebyl?
U nás to děláme takto: Když odpracuje přesčas a ještě ten měsíc si vybere náhr. volno, je to jasné. Když chce ten přesčas vybrat třeba až následující měsíc, řeším to tak, že zaplatím jen ČF, hodiny, které by měly být přesčasové převedu do následujícího měsíce i s penězma. V docházce následujícího měsice se mi objeví, jako by už je měl odpracované. A zaplatím vše až následující měsíc. Běžně si takhle lidičky napracovávají vánoce. Míváme celozávodku a už některým nezbývá dost dovolené.
Jenomže nemám jinou možnost zadání do počítače, než že byl v práci. Pak mám ještě papírovou formu od stavbyvedoucího, kde je vidět počet odpracovaných hodin i to, že měl náhradní volno. U nás si na přesčasy nehrajeme, zaměstnanci dostanou zaplacené hodiny navíc v odměnách. Nevím, co by na to řekla případná kontrola, co myslíte?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 5. 2008 12:20
Když má zaměstnanec náhradní volno, uvádí se do do evidence docházky jako normální odpracovaný den nebo jakým způsobem mu toto proplatím, průměrem? Poradí mi někdo, jsem začátečník a ještě jsem se s tím nesetkala.
Díky.