OT-placení daně studentem

• (neregistrovaný)

5. 5. 2008 13:57

Dcera je na brigádě. Má s agenturou smlouvu o merchandisingu a dostává 60 Kč čistého/hod. Od agentury nedostala žádný "výplatní lístek" a když jsem se jich ptala, řekli mi, že studenti do příjmu cca 48000 ročně nemusí platit žádnou daň, ale přitom tvrdil, že daň za ní zaplatili. Prosím Vás je to je? Je mi to divné. Moc děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 5. 2008 14:07

xy5 (neregistrovaný)

Re: OT-placení daně studentem
      na vyžádání výplatní lístek dostat dcera musí (musí o něj požádat sama, ne Vy)
      dcera pravděpodobně má podepsané daň.prohlášení, proto se může stát, že je daň nulová (má nárok na slevu na poplatníka - 2070 Kč/měs., a pokud doloží potvrzení o studiu - potom má nárok na studenta - 335 Kč/měs.)
      záleží, jakou má sepsanou smlouvu nebo dohodu - např. z dohody o provedení práce se nesráží SP, ZP, jen se daní, pokud má ale sepsanou dohodu o prac. činnosti nebo prac. poměr , potom se sráží SP, ZP a daní se, ale zase by jí zaměstnavatel měl vydávat ELDP, u prac. poměru má nárok na dovolenou apod.

• 5. 5. 2008 14:34

Mm (neregistrovaný)

Ale právě - říkali mi, že žádné daň.prohlášení není třeba, že dcera prostě daň, protože je studentka, neplatí (do výše těch 48tisíc za rok, resp.4500 za měsíc, což nevychází) a že nepracuje na základě žádné dohody ale té smlouvy o merchandisingu, tak si představuju, že je to něco speciálního, ale nevim co.

• 5. 5. 2008 14:36

xy5 (neregistrovaný)

tak to se nechám také poučit - vůbec nevím, oč by se mohlo jednat

• 5. 5. 2008 17:16

Jiřka (neregistrovaný)

Mám za to, že merchandisingem se nazývá umísťování zboží, doplňování. Ale dcera musí mít s agenturou nějakou smlouvu podle Zákoníku práce (a myslím, že dohody o provedení práce nejsou u agentur stále povoleny) a agentura ji pak umísťuje do obchodů, takže zbývá dohoda o pracovní činnosti nebo má pracovní poměr. V každém případě musí mít podepsané daňové prohlášení, aby bylo možné uplatnit daňovou slevu na poplatníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).