Půjčka v sro - zahajovací rozvaha

• (neregistrovaný)

5. 5. 2008 18:04

prosím o radu všechny chytré,

dva společníci založili s.r.o. Na účet vložili 200.000,-, aby měli 100% splacené základní jmění. To je mi jasné, jak proúčtovat. Jenže oni si tyto peníze půjčili a hned jak měli přístup k účtu, tak tuto půjčku splatili. Mezitím ji na účet přišly nějaké peníze, takže nesjou na nule. Už tři dny přemýšlím a hledám, jak tento závazek dostanu do zahajovací rozvahy a přiznám, že mi to asi už nemyslí.
    Zahajovací rozvaha by byla:
    221/701 - 200.000 - vklad bú
    701/411 - 200.000 - ZJ
    701/325 - 200.000 - půjčka
    a jak dál?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2008 2:23

Luca (neregistrovaný)

Re: půjčka v sro - zahajovací rozvaha
      Já bych to zaúčtovala jako úbytek peněz buď z účtu nebo z pokladny, dala bych to na pohledávku za společníkem. 355/221 Jde o firemní peníze!Takže je stejně jednou budou muset vrátit. Pohledávka tam bude stále viset!!! ( 701/325 bych neúčtovala, pokud by si s.r.o. půjčilo peníze, pak bych účtovala o závazku, ale vždy jako příjem peněz; 221/xxx)

• 6. 5. 2008 7:29

karel1 (neregistrovaný)

Nevím, jestli mi je odpověď jasná. Oni si totiž ti jednatelé půjčili od fyzické osoby, aby mohli splatit vklad před zapsáním do OR. V momentě zapsání do OR a zpřístupnění bú tyto peníze vybrali a vrátili té fyzické osobě. Ale mohou toto vůbec udělat? Vždyť ty peníze jsou již v majetku společnosti ne? Oni by je tedy měli vrátit?

Děkuji za trplěivost, je to mé první sro

• 6. 5. 2008 12:57

Lina (neregistrovaný)

Souhlasila bych s Lucou. Měli povinnost složit vklad, to učinili. Druhá věc je, odkud na to vzali - ale mám zato, že se jedná jejich naprosto soukromou záležitost, nikoliv o záležitost s.r.o., které teprve vznikalo. Kdyby vyloupili bankomat, tak by původ peněz nijak nedokládali (pravděpodobně, to je příklad přitažený za pačesy)..Podle mne neměli jen tak vybrat částky z s.r.o. na vrácení svých soukromých půjček.. jak jim to vysvětlíte, netuším.
      Snažím se "svým" společníkům vysvětlit, že pokladnu nelze mít v mínusu... taky teprve začínám s s.r.o.

• 6. 5. 2008 13:49

karel1 (neregistrovaný)

o té pokladně mi ani nemluvte, díky za reakci. Takže shrnu-li to, proúčtuji tento výběr jako pohledávku za společníkem 355/221.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).