Re: Kurzový rozdíl u 131
Používáme celní kurz, který je každý měsíc jiný. Já mám fakturu v evidenci např. v lednu 100 - 131/321 a na sklad zboží přijímám až v únoru s jiným kurzem, než je faktura 132/131 - 98,- tzn. že 131 mi nesedí o 2 kč. Co to tedy je, když né kurzový rozdíl?
A kam účtujete třeba dopravné, balné, poštovné ke zboží?? Mívala jsem analytiku na 131, kam jsem tyto vedlejší pořizovací náklady účtovala a pak je rozpouštěla poměrem nákupu a výdeje do nákladů.
Jde o to, že přijímáte na sklad v okamžiku,kdy neznáte přesnou cenu, to znamená za nějakou průměrnou, nebo poslední nákupní a ta opravdová se liší, takže je to cenový rozdíl a ne kurzový. Jsou softwary, které umí docenit odhadnutý příjem skutečnou cenou, ale to ten Váš asi neumí, takže to musíte dělat přes rozpouštění oceňovacích rozdílů
nene, nic mi nevyvracíte, já to chápu. Jsem ráda za vaši radu. Na sklad přijimáme v eur a přidáváme jen kurz daného měsíce a program si to sám přepočítá. Jestli to tedy chápu dobře, budu brát tento rozdíl, jako oceňovací rozdíl a to budu účtovat také na 504 nebo jak? Mám si založit analitiku např. 504200 - rozpuštění oceňovací rozdílů? Ještě jednou děkuji
Analytiku na 131, kam to účtujte z faktury a pak interním dokladem na 504 a nic vám nebrání i tam mít analytiku, aby jste věděla, kolik jste tam takových rozdílů už rozpustila.Vzoreček na rozpouštění si nepamatuju, ale třeba někdo ví, kde je to popsáno.
Na toto mám analitiku a rozpouštím to poměrem, měla jsem jen dojem, že se jedná o kurzový rozdíl a že to účtuji špatně.
Mám asi 600 ks faktur měsíčně. Učtuji jen zaokrouhlení na 548, protože máme jiný skladový program a jednou ročně jsem pak zůstatek na 131 účtovala 504. Takže radíte účtovat na 504, že to tak je v pořádku? Děkuji
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
5. 5. 2008 18:20
Prosím o radu.
Mám fakturu v lednu, na sklad to zboží příjde v únoru a tím mě vznikne na 131 - kurzový rozdíl. Mohu tuto skutečnost zaúčtovat do kurzových rozdílů?
Děkuji