Re: Prohlášení poplátníka daně z příjmů
Ne nepodepsal. Důchodců mám několik, někteří pracují na DPP i někde jinde. Když jsem zjišťovala u mzdové účetní, zda u nich toto prohlášení mají, bylo mi sděleno, že jim to ani nenabízí, ani s tím u důchodců na DPP nechtějí mít nic společného. To mě trochu znejistilo, zda nedělám nějakou chybu. DPP je přece závislá činnost? Nebo ne?
Re: Prohlášení poplátníka daně z příjmů
každý zaměstnanec může u zaměstnavatele podepsat daň.prohlášení - podmínka je, že pokud má více zaměstnavatelů současně, potom může mít daň.prohl. podepsané jen u jednoho zam-tele a u dalšího/ch je daněn dle příjmů (do 5000Kč/HM/měs. - srážkovou daní, nad 5000Kč/HM/měs. - zálohovou daní)
pokud tedy podepíše daň.prohl. (může ho podepsat buď na prac. poměr, DoPČ nebo DoPP), potom má nárok na slevy dle zákona o daních z příjmů - od 1.1.2008 má nárok na slevu na poplatníka i starobní důchodce
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny, které přináší rok 2026 do oblasti zaměstnávání
Velký rozcestník změn v roce 2026, které se týkají podnikatelů
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
6. 5. 2008 16:00
Prosím o radu,
může důchodce podepsat růžové Prohlášení poplatníka daně z příjmů k dohodě o provedení práce? Má měsíčně za 10 hodin práce 550,-Kč hrubého. Podepsáním prohlášení nebude platit žádnou daň, je to tak v pořádku?
Děkuji