Státní svátek

• (neregistrovaný)

6. 5. 2008 16:46

Pacuji v supermarketu.Mám 8hod. úvazek.Můj vedoucí dostal pokyn od firmy jak mi vykazovat v docházce státní sváteK.Cituji: "Zaměstnanec,který ve svátek nebyl v práci nebude mít na tento den v docházce uvedeno nic,ale měsíční fond hodin musí splnit" A tak se můj vedoucí domnívá,že mi chybí hodiny a musím si je nadpracovat.Ráda bych věděla co je na tom pravdy.
    Děkuji

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 5. 2008 16:55

mila (neregistrovaný)

Re: státní svátek
      záleží na tom, zda máte hodinovou mzdu nebo měsíční. Pokud máte hodinovou mzdu, tak vám musí být neodpracované hodiny proplaceny průměrnou náhradou., pokud máte měsíční mzdu, proplacený svátek nedostanete-odvozeno od slova měsíční. V každém případě měsíční fond pracovní doby je každý měsíc jiný. V žádném případě se svátek nezahrnuje do fondu pracovní doby.

• 6. 5. 2008 17:36

mila (neregistrovaný)

Takže pokud je měsíc xy a jeho počet "pracovních dnů!!!" je např. 20 je jeho fond pracovní doby při 8mi hodinové době v celkové výši 160hod.,vše nad tento počet odpracovaných hodin v tomto daném měsíci musí být považováno za přesčas!!!., pokud však nebudete mít vedoucím nařízeno pracovat ve svátek, ale to je jiná problematika , která se vztahuje na kolektivní smlouvu nebo vnitřní předpis organizace o pracích ve svátek a náhrady za tuto práci.

• 6. 5. 2008 17:50

anonymous (neregistrovaný)

Jenomže tento počet "pracovních" dnů se vztahuje pouze na pracovníky, kteří pracují od pondělí do pátku, pravidelná pracovní doba. Ale v okamžiku, kdy je práce nepravidelná, není možno takto mechanicky hodiny přejímat. To se zde již v minulosti pravidelně psalo.

• 6. 5. 2008 17:55

anonymous (neregistrovaný)

případná odpověď je závislá na tom, jaký máte rozvrh vaší pracovní doby (zda pravidelný nebo nepravidelný) a jakou máte stanovenou týdenní pracovní dobu. Pokud máte nějaký harmonogram směn, tak v žádném případě není možno mechanicky přejímat počet pracovních dnů podle pracovníků, kteří pracují Po-Pá, 8 hodin.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).