Nemocenská

• (neregistrovaný)

7. 5. 2008 9:32

Dobrý den,
    měla bych prosím dotaz. Nemocneská se počítá z jakého předchozího období??? ze 3 měsíců před nástupem na neschopenku. Nastoupila jsem na rizikové těhotenství a dle mého názoru bych měla mít maximální sazbu nemocenské což je 490 kč denně?
    Dále bych měla dotaz. Mám smlouvu na dobu určitou po ukončení 1/2 roční mateřské dovolené mi skončí smlouva, mám se někam hlásit?? na pracovní úřad nebo na sociální???

Děkuji Lída

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 5. 2008 10:05

jarka (neregistrovaný)

Re: Nemocenská
      nemocenská se počítá z předchozího období, !! ale z 12 měsíců !!před nemocí. Pokud jste v zaměstnání dobu kratší pak za tuto dobu, při splnění podmínky 270 dní pojištění (zaměstnání) v posledních dvou letech. Průměr za 3 m. se používá při náhradách.

• 7. 5. 2008 10:28

Lída (neregistrovaný)

Děkuji za odpvěď. V tomto zaměstnání jsem sice kratší dobu než 12 měsíců, ale můj příjem ani předtím nebyl nižší. Pi jaké částce mi vzniká nárok na maximální nemocenskou na den??? Dá se vycházet i z příjmů za rok???? třeba 2007.

• 7. 5. 2008 10:50

Líba (neregistrovaný)

Rozhodným obdobím je 12 kalendářních měsíců předcházejících před měsícem, ve kterém vznikla neschopnost. Pokud jste v zaměstnání kratší dobu, tak od začátku zaměstnání.

Maximální výše nemocenské není vámi uváděných 490, ale 461 Kč. A to až od 61. dne nemoci. To je z denního vyměřovacího základu nad 790 Kč.

• 7. 5. 2008 11:04

jarka (neregistrovaný)

Nemocenské z 12 předchozích měsíců (nikoli kalendr.roku), které se pozpátku načítají, t.j. nemoc od května 08 = příjem načítám od dubna 08 až do května 07 u posledního zaměstnavatele. Nikoliv u předchozích. Max. dávka 4.-.30. dne Kč 384,- ; 31.-.60den 422,-; od 61. dne neschopnosti 461,-

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).